Egipatski predsednik Hosni Mubarak izjavio je juče da Egipat ima prijateljske odnose sa Etiopijom i odbacio optužbe Adis Abebe da je Kairo podrška pobunjeničkim grupama u Etiopiji, zbog spora koji dve zemlje imaju oko reke Nil.

– Ovo je prvi put da smo čuli da podržavamo bilo koju grupu u bilo kojoj zemlji. To nije nešto što mi radimo bilo kojoj naciji i to nije naš način postupanja – rekao je Mubarak za egipatski državni dnevnik Al Ahram.

Etiopski premijer Meles Zenavi izjavio je agenciji Rojters, pre dva dana, da Egipat ne može da dobije rat sa Etiopijom za reku Nil i da Kairo podržava pobunjeničke grupe u Etiopiji u pokušaju da destabilizuje tu državu.

– Imamo veoma prijateljske odnose sa Etiopijom – izjavio je Mubarak. On je kazao da je iznenađen zbog takvih komentara etiopijskog premijera, „jer to Egipat ne bi mogao da uradi bilo kojoj arapskoj ili afričkoj zemlji“. Egipat, Etiopija i još sedam afričkih država kroz koje protiče Nil duže od decenije imaju „teške pregovore“ vođene gnevom zbog jasne nepravde u ranijem sporazumu o Nilu koji je potpisan još 1929. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari