Egipatska opozicija za danas je najavila nove masovne proteste zbog „kršenja izbornih pravila“ tokom prve runde referenduma o nacrtu ustava i navodne pobede predsednika Mohameda Morsija i njegovog pokreta Muslimanska braća, koji tvrde da su osvojili 57 odsto glasova.


Opozicioni Nacionalni front spasa apelovao je na Egipćane da izađu „danas na ulice i brane svoje slobode, spreče prevare i odbace nacrt ustava“ pred drugu rundu glasanja u subotu. Navodi se da su „izborne neregularnosti obeležile prvu fazu glasanja proteklog vikenda, te da treba ne samo bojkotovati rezultate već i sprečiti da se isto ponovo u subotu“.

Nekoliko egipatskih grupa za zaštitu ljudskih prava zalažu se za ponavljanje prve runde referenduma zbog brojnih neregularnosti. „Izborna komisija u interesu nacionalnog konsenzusa mora priznati da nije bila u stanju da obezbedi dobru organizaciju, te da referendum treba ponoviti“, kaže Negad el Borei, portparol jedne od grupa.

Opozicioni Front navodi da predloženi ustav umanjuje ljudska prava, naročito žena, potkopava nezavisnost sudstva i jača vojsku. Utemeljena su strahovanja da bi islamisti mogli da uspostave šerijatske zakone. Morsi, međutim, tvrdi da mu činjenica da je dobio podršku na junskim izborima daje mandat da zavodi promene, te da je nacrt ustava ključni korak u uspostavljanju stabilnosti. Mnogi analitičari ne slažu se sa ovom Morsijevom konstatacijom, uvereni da će nedostatak konsenzusa uvući Egipat u dugi politički sukob.

– Između islamske demokratske većine sa pojačanim autoritarnim tendencijama i ogorčenog sekularnog tabora egipatska tranzicija će biti poprilično težak poduhvat – smatra Isandr El Amrani iz Evropskog saveta za inostrane odnose. Veliki protesti i okršaji pristalica i protivnika predloženog ustava prizori su koji su neretko viđeni u protekle tri nedelje, što je dodatno produbilo podele u egipatskom društvu povodom Morsijeve vladavine. Početkom meseca osam ljudi je stradalo, dok je više od 600 ranjeno kada su se sukobile rivalske grupe demonstranata ispred predsedničke palate u Kairu, nakon čega su širom oblasti raspoređeni tenkovi i vojnici. U cilju održavanja bezbednosti referenduma angažovano je čak 250.000 vojnika i pripadnika policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari