Kriza u Siriji, situacija u Palestini posle izglasavanja rezolucije kojom je njen status u Ujedinjenim nacijama unapređen, te regionalna i globalna uloga Egipta bile su neke od tema o kojima su u nedelju razgovarali egipatski predsednik Mohamed Morsi i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić. Morsi je podržao zalaganje Jeremića da Generalna skupština dobije snažniju ulogu u UN-u i naveo da je, u tom smislu, spreman da ponudi svoj aktivni doprinos, izvestili su egipatski mediji.


Situacija u Egiptu takođe je bila predmet razgovora Jeremića i Morsija, kojima su prisustvovali i egipatski ministar spoljnih poslova Muhamed Kamel Amr i ambasador Srbije u Egiptu Dragan Bisenić.

Jeremić se u Kairu sastao i sa premijerom Egipta Hišamom Kandilom, koji je istakao „istorijski značaj odluke Generalne skupštine UN-a da Palestinu prizna kao državu posmatrača“. On je, kako se navodi u Kairu, čestitao Jeremiću na vođenju te sednice Generalne skupštine. Kandil je izrazio nadu da će Srbija „i dalje podržavati mirovni proces na Bliskom istoku“ i rekao da je veoma značajno što je Srbija jedina zemlja Jugoistočne Evrope koja je podržala unapređenje statusa Palestine. Kandil je sa Jeremićem razgovarao i o budućim planovima razvoja bilateralnih odnosa Egipta i Srbije.

Na odvojenom sastanku Jeremića sa šefom diplomatije Kamel Amrom istaknut je značaj egipatske „privrženosti unapređenju uloge Generalne skupštine koja je vrhovno zakonodavno telo UN-a i obnavljanju njene uloge na očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti, kao što piše u Povelji (UN-a) uprkos nastojanju Saveta bezbednosti da oslabi njen mandat u tom kontekstu“. Amr je rekao da ceni napore Jeremića tokom glasanja o statusu Palestine u UN-u.

Egipat se zalaže za reformisanje Saveta bezbednosti UN-a i njegovo proširenje, rekao je Amr. Potrebno je da se ispravi istorijska nepravda, kazao je Amr, obrazloživši da Afrika nema stalnog predstavnika u Savetu bezbednosti. On je ponovio da se Egipat zalaže za održavanje međunarodne konferencije o Bliskom istoku na kojoj bi bilo odlučeno da se region oslobodi od nuklearnog naoružanja i oružja za masovno uništenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari