Poznati egipatski komičar Adel Imam proglašen je krivim za uvredu islama u filmovima u kojima se ismeva versko licemerje, što je uznemirilo umetnike i intelektualce koji su inače zabrinuti zbog jačanja islamista u zemlji nakon smene predsednika Hosnija Mubaraka.

Sud je Imamu odredio novčanu kaznu od 170 dolara, a potom je uslovno pušten na slobodu. Iako su zakoni prema kojima se uvreda islama i hrišćanstva smatra krivičnim delom godinama na snazi u Egiptu, presude u tom kontekstu bile su izuzetno retke, naročito kada je reč o popularnim filmovima. Očekuje se da Imam uloži žalbu na presudu.

Imam je osuđen zbog uloge radikalnog islamiste koji se krije iza umerene porodice iz srednje klase u filmu „Terorista“ i uloge u filmu „Terorizam i kabab“ u kojem tumači lika koji besni zbog lenjog službenika koji se pretvara da se moli da bi zabušavao na poslu. Imamovi filmovi su, inače, puni humora kojim se ismevaju mnogi društveni slojevi.

Heba Morajef, iz organizacije Hjuman rajts voč, izjavila je za Njujork tajms da je ovaj slučaj samo jedan u nizu sličnih od smene Mubaraka.

Dominantna islamistička partija, politički ogranak Muslimanske braće, obećala je da će poštovati umetničke slobode. Međutim, salafisti koji su osvojili četvrtinu poslaničkih mesta na nedavno održanim izborima, protivnici su komercijalne zabave, pa je njihov advokat podneo tužbu protiv glumca. Otežavajuća okolnost za Imama jeste ta što je slovio za Mubarakovog prijatelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari