Vlasinsko jezero – Ne mali izazov priredili su nedavno prilježni domaćini iz fabrike Vlasinka koje posluje u okviru Kompanije Koka-kola Helenik, a poznata je po brendu prirodne vode Vlasinska rosa. Krivudavim, još uvek nesređenim putem od Surdulice stigli smo do fabrike koja se nalazi na 1.

Vlasinsko jezero – Ne mali izazov priredili su nedavno prilježni domaćini iz fabrike Vlasinka koje posluje u okviru Kompanije Koka-kola Helenik, a poznata je po brendu prirodne vode Vlasinska rosa. Krivudavim, još uvek nesređenim putem od Surdulice stigli smo do fabrike koja se nalazi na 1.100 metara nadmorske visine. Kolona džipova uzanim putem kroz stoletnu šumu odvozi nas još nekoliko kilometara iznad punionice. Odatle sledi pešački uspon na najviši planinski izvor u zemlji, koji se nalazi pet kilometara severozapadno od Vlasinkinih pogona, na nadmorskoj visini od čak 1.550 metara.

Magmatske stene kao prirodni filter

– Svaka kap kiše ili pahuljica snega posle topljenja pod zemljom putuje do svog izvora deceniju i po i to kroz magmatske stene gde se prirodno filtriraju – precizan je Predrag Marinković, direktor fabrike Vlasinka, koji nas obasipa informacijama, ali i skreće pažnju na pravila ponašanja kada su u pitanju zahtevi za snimanje izvora. To je ovoga puta bilo dozvoljeno uz određena ograničenja, što je sasvim normalno. Oko samih izvora je vlažan teren, a cevi su ukopane tako da ne narušavaju ni delić prirodnog ambijenta. Izvori su pod video i alarmnim obezbeđenjem, a ceo sistem povezan je sa monitorima u fabrici. Cevi vodu odavde odvode do fabrike.

„Voda sa ovih visina je najbolja i najskuplja. Skuplja i od nafte za onoga koji se zaputi na ove visine“, govore nam domaćini. Usput beremo divlje kupine, borovnice, cveće koje raste „podno oblaka“. Duvan ovde zaista izgleda kao najgrublji civilizacijski porok, pa i oni koji ne mogu bez nikotina, mnogo ređe pale cigarete, jer vele, kiseonik ih „reže“.
Da smo bili u vidokrugu da sa izvora podno Čemernika bacimo pogled na Vlasinsko jezero, ono bi se pred nama pojavilo u punoj veličini, jer se izvor nalazi na 320 metara većoj nadmorskoj visini od one na kojoj je najveće veštačko jezero u državi, ukupne dužine 12 kilometara.
I onda, tu gde caruje samo iskonska priroda, srećemo se sa primerenom tehnologijom, koja je odlično uklopljena u sredinu. Urađeno je tek toliko da se voda pretoči u industrijski proizvod, koji se onda sa svim aspektima marketinga pretvara u brend. Ovde je registrovano ukupno 23 izvora, a pet je direktno povezano cevima sa fabrikom.
– Osnovna prednost korišćenja ovih izvora, pored nespornog fizičko-hemijskog kvaliteta vode koja dolazi iz njih, jeste ta da zbog visine, jednostavno ne postoji mogućnost zagađenja, pa se naša voda svrstava u najvišu kategoriju kvaliteta – ističe inženjer Nataša Najdanović, koja devet godina radi u Vlasinki.
Voda koja se ovde flašira zapravo izvire na planinama koje su vulkanskog porekla i stare više od 400 miliona godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari