Danijela Nestorovićfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Advokatica Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka oglasila se povodom današnjeg obraćanja premijerke Ane Brnabić u vezi sa novim setom medijskih zakona, ističući da ukoliko oni budu budu usvojeni, predstavljaće korak unazad i imaće velike posledice po slobodu medija.

“MFRR je pozvao Vladu Srbije da povuče „problematične promene“ koje su dodate nacrtima zakona i da se pobrine da zakoni budu usaglašeni sa prethodno usvojenom Medijskom strategijom. Izjava da „Telekom preko drugih kompanija može da bude vlasnik medija, što zakonom nije zabranjeno“ otvara mogućnost da građani Srbije koji direktno već decenijama finansiraju Telekom mogu da tuže Telekom Srbija za nezakonito osnivanje medija do sada i kupovinu čega god požele, parama građana bez ikakve saglasnosti istih”, navela je Nestorović u objavi fesbuk grupe “Ekološki ustanak – Ćuta”.

Ona je dodala da takva praksa nije u skladu sa zakonom Republike Srbije, jer Zakon o medijima i javnom informisanju u članu 32. naglašava da Republika ne sme osnivati medije, čak ni posredno. A država je u ovom slučaju , upravo posredstvom Telekoma to učinila.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je novinarima u Vinči da bi Vlada Srbije danas na sednici trebalo da usvoji predloge medijskih zakona, ali da ako učesnici u stvaranju Medijske strategije to ne žele i misle da nisu dobri, predlozi ne moraju da se usvoje.

„Ja se nadam da će danas neko da mi potvrdi da je to što smo radili dobro, zato što su to pričali i na radnim grupama i na sastancima. Ako mi ne potvrde, nema potrebe da usvajamo zakone“, istakla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari