"Ako nećete zakone, ne mora": Brnabić o izglasavanju novih medijskih zakona 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Pedja Vuckovic

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je novinarima u Vinči da bi Vlada Srbije danas na sednici trebalo da usvoji predloge medijskih zakona, ali da ako učesnici u stvaranju Medijske strategije to ne žele i misle da nisu dobri, predlozi ne moraju da se usvoje.

„Ja se nadam da će danas neko da mi potvrdi da je to što smo radili dobro, zato što su to pričali i na radnim grupama i na sastancima. Ako mi ne potvrde, nema potrebe da usvajamo zakone“, istakla je Brnabić.

Ona je navela da su sva medijska i novinarska udruženja učestvovala u radnim grupama za zakone, da je imala sastanak sa predstavnicima Saveta za štampu da bi videli kako će ući u zakon kao samoregulatorno telo i da bi time Srbija postala jedna od pet država koja ima takvo telo u zakonu.

„Ko želi da bude iskren, a prisustvovali su i šef misije OEBS Jan Bratu i šef delegacije EU Emanuele Žiofre i ljudi iz EU Delegacije i Fondacije Konrad Adenaura, nije postojao nijedan negativan stav o nacrtima ta dva medijska zakona“, istakla je Brnabić.

Ona je dodala da su svi rekli da su nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima „korak u pravom smeru“ i revolucionarni za medijsku scenu u Srbiji.

Brnabić je rekla da prema Medijskoj strategiji zakonodavna vlast više nema uticaj na izbor Regulatornog tela za elektronske medije, da joj je jasno da se traži disktontinuitet, ali da se ljudima izabranim na funkcije ne može reći „‘ajde sad zdravo“.

Ona je dodala da Medijska strategija predviđa završetak procesa privatizacije, jer kada je počeo rad na strategiji nisu bile završene privatizacije Tanjuga, Večernjih novosti i Politike.

Brnabić je dodala da je Telekom kompanija koja preko drugih kompanija može da bude vlasnik medija.

„Je l’ mislite da Vlada može preko delimičnog vlasništva da utiče na uređivačku politiku kanala na Telekomu? Ne može“, poručila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari