Ekološki ustanak nastavlja proteste, u subotu nove blokade 1Blokada u Beogradu (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/EV)

Ekološki ustanak zajedno sa više od 40 inicijativa, pokreta i aktivista odlučio je večeras da nastavlja proteste i pozvao sve građane da izađu na proteste i blokade koji će biti organizovani širom Srbije u subotu, 11. decembra, od 14 časova.

„Povlačenje predatorskih zakona jeste dobar znak, ali daleko je od pobede“, navedeno je u saopštenju: „Naš ultimativni zahtev koji smo proklamovali i javno ponovili na septembarskom protestu jeste da: se briše projekat rudnika Rio Tinta u dolini Jadra i drugim delovima Srbije. Svi tajni ugovori i memorandumi sa Rio Tintom koje su potpisale bilo bivša, bilo aktuelna vlast, moraju se dati na uvid građanima i poništiti po hitnom postupku.“

Posebno se naglađava podrška zvaničnoj inicijativi građana Loznice koju je potpisalo više od 5.400 građana Loznice, čime se traži brisanje rudnika iz prostornog plana Loznice, tačnije Gornjih Nedeljica.

„Na našem protestu ispred RTS-a je takođe zatraženo da se ukine nezakonita propaganda Rio Tinto kompanije, jer obmanjuje javnost, i da se javni servisi i frekvencije pod hitno otvore za naše stručnjake i naučnike koji bi konačno objasnili svu opasnost koja nam se sprema“, navodi se dalje.

Ekološki ustanak je ponovio poziv policiji da mirno i zakonito obezbeđuje skupove, da ne vrši bilo kakav vid represije i zastrašivanja, ali i da poništi nelegalne prekršajne prijave građana.

„Takođe, očekujemo da sumanuti bagerista i batinaši iz Šapca budu privedeni pravdi. Oni su svi identifikovani i protiv njih je predata krivična prijava pre deset dana, te apelujemo na tužilaštvo da hitno pokrene postupak“, zahteva Ekološki ustanak.

Prema njihoim informacija u blokidi u subotu učestvoaće: Beograd, Niš, Novi Sad, Užice, Požarevac, Topola, Kragujevac, Smederevo, Šabac, Zemun, Pančevo, Lazarevac, Aranđelovac, Čačak, Šid, Prokuplje, Boljevac, Priboj, Nova varoš, Subotica, Gornji Milanovac, Kladovo, Kragujevac, Bačka palanka, Valjevo, Sombor, Veliko gradište, Vlasotince, Vršac, Požarevac, Stara Pazova, Aleksinac, Sremska Mitrovica…  Protest će podržati i dijaspora u Berlinu, Minhenu, Pragu, Nju Jorku i ispred sedišta Rio Tinta u Londonu.

„Zato pozivamo sve da složniji nego ikad izađemo na blokadu i nastavimo zajedničku borbu za našu zemlju, naše vode, naš vazduh i dostojanstvo svih ljudi“, kaže se u saopštenju uz najavu konferencije za novinare koja će biti održana sutra u 12h, na Trgu Republike i na kojoj će javnost biti upoznata sa detaljnijim planom blokada i protesta.

Drugi organizator blokada Inicijativa KRENI-PROMENI najavila je za subotu skup u Beogradu, jer su osnovni zahtevi ispunjeni, kako je kazao njen lider Savo Manojlović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.