Manojlović: Svako je slobodan da poziva ljude i organizuje ih 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Niko nema pravo na monopolizaciju protesta. Svako je slobodan da poziva ljude i organizuje ih oko ideja, plana i strategije u koje veruje, kaže za Danas Savo Manojlović, iz inicijative Kreni-promeni, povodom mogućnosti da u subotu građani budu pozvani i na nastavak blokada i na slavlje na Trgu Republike i trgovima po Srbiji.

Danas je dan „D“ za odluku inicijative Kreni-promeni da li građane u subotu poziva da slave na ili blokiraju puteve po Srbiji. Manojlović je, podsetimo, nakon što je Vlada Srbije u sredu uveče na sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, i Narodnoj skupštini predložila izmene Zakona o referendumu, objavio pobedu građanskih protesta.

Kako je dodao, „ako završe sve formalnopravno do petka – proslava na Trgu Republike. Ako ne završe – vidimo se na Gazeli.

Manojlović nam nije odgovorio da li je dobro ili loše ili ima li šta protiv toga da se građani okupe na na Trgu i na Gazeli.

On kaže da je najbitnija stvar da konačno imamo dve dobijene bitke koje pokazuju šta građani mogu da urade kada se ujedine.

– Pratićemo sva dešavanja oko Rio Tinta ili neke druge komapanije i bićemo spremni da sa narodom organizujemo pobunu – naveo je on.

S druge strane, Savez ekoloških organizacija Srbije saopštio je juče da ostvarenjem svog cilja smatra obustavljanje svih istraživanja stranih kompanija i zabranu eksploatacije rudnih bogatstava na teritoriji Srbije. I najavio da će nastaviti sa protestima različitih oblika i blokadama.

„Uz radost zbog malih, ali važnih koraka koje je narod Srbije ostvario preuzevši sopstvenu sudbinu u svoje ruke i uključivši se u proteste u velikom broju, SEOS podseća na to da nas do konačne pobede očekuje dug put“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je konferencija za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića dodatno uverila SEOS „da ne možemo imati poverenja da će se poštovati prava i interesi građana zbog tvrdnji samog predsednika da ministri imaju maniju da se mešaju u resore za koje nisu zaduženi i da je administracija u Vladi aljkava“.

I Srpski pokret Dveri smatra da nije vreme za slavlje već je potreban nastavak borbe do konačne i potpune pobede jer je sada obijena bitka, ali ne i rat.

„Dva zakona su pala, ali „Rio Tinto” još uvek nije. Zato naš sledeći zajednički zahtev kao kompletne opozicione javnosti u Srbiji treba da bude da Vlada i Narodna skupština zabrane svako dalje istraživanje, eksploataciju i preradu litijuma u Srbiji, kao i da samim tim budu obustavljeni i poništeni svi radovi na otvaranju rudnika litijuma u Loznici od strane „Rio Tinta”“, navodi se u saopštenju Dveri.

Kako se dodaje, „ako su blokade pokazale model koji može da uzdrma vlast, nema dileme da ih treba nastaviti sa novim zahtevima a svakako najpreči treba da bude „Rio Tinto, marš iz Srbije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari