Udruženje Ekološki pokret „Lim“ iz Priboja u saradnji sa Arhus centrom iz Kragujevca sprovelo je, od sredine oktobra do kraja decembra, projekat pod nazivom „Prepoznavanje i jačanje resursa u jugozapadnoj Srbiji za rešavanje lokalnih problema zaštite životne sredine“. U okviru tog projekta, koji je finansijski podržala Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji, održana su i dva seminara namenjena pravnicima iz sedam opština jugozapadne Srbije .


– Veoma je važno da pravni stručnjaci koji su zaposleni u državnim institucijama imaju sveobuhvatan pogled na propise koji regulišu zaštitu životne sredine . Tako će biti u prilici da blagovremeno i adekvatno reaguju na njihovo kršenje, kao i da pomognu onima koji žele da ih ispoštuju, rekla je Jasminka Dizdarević, predsednica ekološkog pokreta Lim. Ona smatra da se problemi sa izgradnjom hidroelektrana na Limu ne bi ni javili da je poštovana sva pravna regulativa iz ove oblasti, počev od osnovnih propisa do međunarodnih konvencija koje je Srbija ratifikovala. „Mi nismo apriori protiv korišćenja energije iz održivih izvora, ali ti projekti moraju biti zasnovani na poštovanju svih pravnih procedura iz oblasti zaštite životne sredine“, poručila je Dizdarević.

Cilj projekta bio je i prepoznavanje kapaciteta u oblasti zaštite životne sredine u lokalnim samoupravama, javnoj upravi, medijima i organizacijama civilnog društva u Novom Pazaru, Raški, Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju. Seminarima, koji su održani na Zlataru i u Novom Pazaru, pored pravnika i predstavnika ekoloških udruženja prisustvovali su i predstavnici OEBS. Savetnica ove organizacije koja radi na programu životne sredine Olivera Zurovac Kuzman rekla je da će OEBS nastaviti da podržava sve aktivnosti lokalnih partnera koje su usmerene na jačanju primene zakona iz oblasti zaštite životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari