Ekspert: Srbiji treba organizovana civilna zaštita u borbi protiv korone 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Srbija nema organizovani sistem civilne zaštite koji bi danas znatno olakšao borbu protiv širenja korona virusa, ocenio je nekadašnji prvi čovek Uprave za odbranu Ministarstva odbrane i pukovnik u penziji Miodrag Savić.

„Srbija nema izgrađen sistem civilne zaštite, kao ni jedinice civilne zaštite opšte namene koje treba da budu najbrojnije i trebalo bi da se nalaze u svakoj jedinici lokalne samouprave. Bivše republike SFRJ, u većini slučajeva, zadržale su koncept civilne zaštite bivše države, koji je kao koncept neprevaziđen, a mi smo ga i napustili i u potpunosti i uništili“, naveo je Savić u intervjuu za portal Balkanska bezbednosna mreža.

Savić je naveo da su sve bivše jugoslovenske republike formirale civilnu zaštitu kao zaseban državni organ i da one učestvuju u borbi protiv korone.

„U ovoj situaciji izazvanoj pandemijom kovid-19, one rukovode kompletnom situacijom, od saradnje sa zdravstvenim sistemom, organima državne uprave, snagama odbrane, a učestvuju čak i u hitnoj nabavci medicinske opreme. Za razliku od tih uređenih Sistema zaštite i spasavanja, u Srbiji umesto jedinica civilne zaštite, angažovana je Vojska Srbije i jedinice MUP-a“, dodao je on.

On je dodao da se Sektor za vanredne situacije MUP-a oslanja u vanrednim situacijama isključivo na profesionalne vatrogasno-spasilačke jedinice a potpuno je zanemarena civilna zaštita koja je nekada postojala.

„Upravo su katastrofalne poplave u maju 2014. godine pokazale svu neorganizovanost i nesposobnost države u celini i nedostatak civilne zaštite, kao i nemogućnost Sektora za vanredne situacije da upravlja vanrednom situacijom, tako da su sve poslove preuzeli Vojska Srbije, MUP i Žandarmerija pa je i odgovornost i upravljanje vanrednom situacijom je preneta na načelnika Generalšataba i komandanta Žandarmerije“, dodao je on.

Savić je dodao da nije bilo obaveštavanja građana sistemom za javno uzbunjivanje, koji nije bio u funkciji i u potpunosti je devastiran u celoj državi, što je isključiva odgovornost Sektora, ali za neispravnost sirena niko nije odgovarao.

„Sve to je postojalo ranije, sa ozbiljnom organizacijom, opremom i ljudstvom… Navešću samo jedan primer – prilikom poslednje ‘hladne’ probe u maju 2005. godine, koja je ujedno i bila zadnja proba sirena koje su se redovno proveravale svake prve srede u mesecu – ukupno je bilo 1.365 sirena, od toga 403 nisu bile ispravne“, rekao je Savić.

Savić je podsetio da je Srbija do 2006. godine imala jedinistven sistem, nasleđen iz bivše Jugoslavije, ali je on urušen lošim odlukama i birokratskim načinom rešavanja problema.

On dodaje da ne postoje budžeti namenjeni razvoju civilne zaštite i da je praksa pokazala da se, uprkos postojanju Sektora za vanredne situacije unutar MUP-a, problemi rešavaju ad hok, odnosno uz angažovanje političara.

Prema njegovoj oceni, posebno se ističe primer Slovenije, koja je u potpunosti zadržala koncept civilne zaštite iz devedesetih godina prošlog veka, koji je samo dograđen i predstavlja moderan efikasan evropski model, a potpora im je tradicionalno veoma dobro organizovan sistem dobrovoljnog vatrogastva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari