Istraga zbog pretnji na Fejsbuku da redakciju Danasa treba "spaliti do temelja" 1Foto: Stanislav Milojković

Zbog pretnji izrečenih na društvenoj mreži Fejsbuk da redakciju dnevnog lista Danas „treba spaliti“ i optužbi da su zaposleni u njoj saradnici „strane agenture“, novinar ekonomske rubrike Danasa Gojko Vlaović se obratio Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal koje je pokrenulo istragu u tom slučaju.

– U subotu sam na profilu svog Fejsbuk prijatelja komentarisao njegovu objavu i to privatno, a ne kao novinar. Njegova objava se konkretno nije ticala Danasa. Nakon par mojih komentara obratila mi se osoba, za koju pretpostavljam da je na mom profilu videla da sam zaposlen u Danasu, i nabrojala nekoliko novina u Srbiji, posebno apostrofirajući naš list, kao ‘autošovinističko smeće'“, naveo je Vlaovič.

Tu je osobu, kaže, upozorio da ga ne uznemirava i targetira, kao i da je, ako to nastavi, prijaviti nadležnima.

„On je na to, reč je o muškoj osobi, ponovio da je Danas ‘smeće’ koje ‘treba zapaliti da izgori do temelj’. ‘Više ste zla nanijeli Srbiji nego svi neprijatelji zajedno’, dodao je. Poručio je da će ‘to smeće’, misleći na Danas, izgoreti ‘kad tad’ a da će svi zaposleni otići ‘na dugogodišnje robije’. Završio je sa: ‘Zapamti to dobro 27. juna, uoči Vidovdana. Stoko!'“, kaže Vlaović.

Naš kolega dodaje da se u konverzaciju uključio još jedan učesnik koji je blatio Danas.

„Vređao me skaradnim izrazima, koje iz pristojnosti ne mogu da navedem, uz optužbe da ‘radim za apanažu za tuđe interese, a ne srpske“. I njega sam kao i prethodnika upozorio da ću ga prijaviti nadležnima ako nastavi. Odgovor je bio prostačko vređanje koje se pretvorilo u konstantno ponavljanje uvreda i neargumentovanih diskvalifikacija. Istakao je i da ‘samo bolestan čovek može biti novinar u Srbiji gde su mediji većinski na Vučićevoj strani, a ostatak je pod kontrolom strane agenture'“, objašnjava Vlaović.

Nakon izricanja tih pretnji i targetiranja i konsultacija sa glavnim urednikom Danasa odlučio da slučaj prijavi nadležnima.

„Navikao sam da budem izložen vređanjima zbog toga što radim za Danas. Međutim, u ovom slučaju se preti spaljivanjem redakcije lista u kome radim a kolege i ja se optužujemo da radimo za strane interese. Na taj način se dovodi u pitanje bezbednost svih u redakciji“, kaže Vlaović.

Prema njegovim rečima, indikativno je da pretnje na račun Danasa na Fejsbuku dolaze posle kritika koje su na račun našeg lista izrekli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari