Jedna visoki libijski zvaničnik izjavio je juče da je grupa islamskih ekstremista uzela kao taoce pripadnike bezbednosti i građane na istoku Libije. „Islamska ekstremistička grupa koja se zove Islamski emirat Barka (nekadašnji naziv severozapadnog dela Libije), uzela je za taoce pripadnike snage bezbednosti i građane“, rekao je neimenovani libijski visoki zvaničnik, ne navodeći broj talaca. Prema njegovim rečima, uzimanje talaca počelo je poslednjih nekoliko dana tokom sukoba u zemlji. U Libiji od utorka traju antivladine demonstracije protiv lidera Moamera el-Gadafija.


Agencija AP prenosi izjavu jednog neimenovanog lekara iz Bengazija da je u njegovoj bolnici primljeno najmanje 200 tela demonstranata ubijenih za vreme sukoba s policijom u poslednjih nekoliko dana, dok je 900 ranjeno. Očevici su naveli da su grupe specijalnih komandosa, stranih plaćenika i lojalnih Gadafiju bile umešane u protesta s demonstrantima i da su imali noževe, puške i teško kalibarsko oružje.

Libijci su i juče protestovali protiv režima Moamera el-Gadafija, ocenivši da je nasilje snaga bezbednosti od kada su prošle nedelje počeli protesti samo ojačalo njihove redove, prenela je američka televizijska mreža Si-En-En. Bengazi, uporište opozicije na istoku Libije, postao je mesto najvećih sukoba. Demonstranti su postavili svoje barikade i mnogi su proveli noć na otvorenom. Svetski mediji navode da konfuzija vlada u celoj Libiji i da se zbog ograničenog kretanja stranih novinara i ograničenog i negde prekinutog pristupa internetu i mobilnoj telefoniji, nemoguće proveriti neke informacije na licu mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari