Eldorado za bibliofile 1Foto: PIxabay/ LubosHouska

Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se 23. aprila odlukom Generalne konferencije UNESCO održane u Parizu 1995. godine.

U Španiji je ovaj dan praznik još od 1923. u čast pisca Migela de Servantesa koji je umro na taj dan.

To je takođe i deo proslave dana Svetog Đorđa (Đurđevdan) u Kataloniji, gde je tradicija od Srednjeg veka da muškarci donose ruže svojim voljenim, a od 1925. da žene daju knjigu u zamenu.

Odlukom Generalne konferencije UNESCO, 23. aprila je određen jer je tada katalonski festival, a i to je datum godišnjice rođenja i smrti Vilijama Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege i Žozepa Pla, rođenja Morisa Drjuona, Vladimira Nabokova, Manuela Valeho Mehie…

Iako se 23. april često navodi kao datum smrti i Šekspira i Servantesa, to nije u potpunosti tačno.

Servantes je umro 23. aprila po gregorijanskom kalendaru, dok je Šekspir umro na taj datum po julijanskom kalendaru koji je u upotrebi u Engleskoj u to vreme, zapravo je umro 3. maja po gregorijanskom.

Svetski dan knjige i autorskih prava i ove godine obeležiće se u Beogradu i Srbiji, a većina ovdašnjih izdavačkih kuća, povodom toga nudi široku lepezu popusta i različite propratne programe.

Vulkan izdavaštvo, u okviru Svetskog dana knjige, od 20. do 23. aprila, na sva svoja izdanja, omiljene romane, aktuelne naslove, dela klasične književnosti, knjige nagrađivanih domaćih i stranih autora i sva dečja izdanja, dodaje popust od 35 odsto na već postojeći od 15 odsto, svima koji knjige poruče na vulkani.rs.

Tokom ove posebne akcije dostava na teritoriji Srbije je besplatna. Geopoetika, pak, od 18. do 30. aprila nudi sve svoje naslove sa 30 odsto popusta u svojoj knjižari u beogradskoj Ulici Laze Pačua ili posredstvom sajta www.geopoetika.com.

Štrik ostaje popušten do 26. aprila, uz napomenu da zainteresovani mogu da pišu na [email protected] i potraže paketić za sebe.

U svim knjižarama Delfi i na sajtu laguna.rs fenomenalna akcija traje od 22. aprila do 22. maja, kada će odabrani Lagunini naslovi biti na posebnom popustu od 35 odsto.

Knjižare Delfi na postojeće popuste, uključujući i članske, nude dodatnih 10 odsto popusta na sve knjige.

U Delfi knjižari u SKC biće 23. aprila organizovan i svečani program – Laguna i produkcija Advantage organizuju specijalno izdanje kviza Želite li da postanete milioner? od 18 do 20 sati.

U vrućoj stolici naćiće se najpoznatiji domaći pisci, a novac koji osvoje odgovarajući na pitanja pokloniće u humanitarne svrhe Urgentnom prihvatilištu za zlostavljanu decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari