Energetska zajednica: "Turskim tokom" u Srbiji diskriminisano tržište    1Foto: EPA/ KERIM OKTEN

Novi gasovod, kojim će se Srbija priključiti na „Turski tok“ i putem kog se prve isporuke do Srbije očekuju, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u maju ili septembru ove godine, je propuštena šansa da se omogući konkurencija i na taj način diverzifikuje izvor snabdevanja ovim energentom u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, navodi Sekretarijat Energetske zajednice (EZ), regulatorno telo Evropske unije za RSE. 

„Nova infrastruktura, ukoliko bi omogućila nediskriminatorni pristup svim učesnicima na tržištu, mogla bi biti korisna za nacionalne interese Srbije i regionalnu integraciju tržišta. To, nažalost, nije slučaj sa gasovodom ’Gastrans’, pa se tako on smatra propuštenom šansom za diverzifikaciju izvora snabdevanja gasom u Jugoistočnoj Evropi“, saopštio je Sekretarijat u odgovoru na upit RSE.

Energetska zajednica je u više navrata izrazila zabrinutost zbog toga što novi gasovod koji Srbija gradi zajedno sa ruskom državnom kompanijom „Gasprom“ nije u skladu sa pravilima Evropske unije, odnosno sa Trećim energetskom paketom, koji propisuje da se na gasovodu mora omogućiti konkurencija, kao i da jedna kompanija ne može biti vlasnik i gasa i gasovoda, što je upravo slučaj sa srpskom deonicom gasovoda, koju gradi mešovito rusko-srpsko preduzeće „Gastrans“ u većinskom ruskom vlasništvu.

Sekeretarijat Energetske zajednice je u februaru 2019. u svom mišljenju dao „zeleno svetlo“ za novi gasovod, ali pod uslovom da se na njemu dozvoli pristup i drugim zainteresovanim proizvođačima gasa, a ne samo ruskom „Gaspromu“. Srpska strana te uslove nije ispunila, nacionalni regulator – Agencija za energetiku Srbije (AERS) je u martu 2019. donela odluku da se novi gasovod izuzme od pravila EU, a pregovori nadležnih institucija sa Sekretarijatom EZ su u zastoju od aprila 2019.

„Nakon objavljivanja mišljenja Sekretarijata EZ i konačne odluke AERS-a nažalost nije bilo inicijative srpskih vlasti da zajedno sa Sekretarijatom istraže koje bi mere mogle biti preduzete kako bi se otklonili negativni uticaji izuzeća na srpsko tržište gasa. Sekretarijat je i dalje otvoren za saradnju sa AERS-om i drugim nadležnim institucijama kako bi se osiguralo to da novi gasovod poboljša uslove na tržištu u Srbiji“, navode u Sekretarijatu EZ.

Nakon prvih isporuka gasa „Turskim tokom“ do Bugarske koje su počele u prvim danima 2020. Sekretarijat EZ je saopštio da prati aktuelna dešavanja i ujedno upozorio da će gasovod u Srbiji imati negativne posledice na srpsko tržište gasa i potrošače u Srbiji, upravo zbog toga što nije usklađen sa evropskom regulativom.

„Sekretarijat EZ pažljivo prati dešavanja u obrascima protoka gasa nakon početka isporuke gasovodom ’Turski tok’. Zabrinutost koju je Sekretarijat EZ izrazio u mišljenju povodom izuzeća srpskog gasovoda ’Gastrans’ i danas važi. Negativni uticaji kao posledica izuzeća gasovoda (iz Trećeg energetskog paketa) odlukom AERS-a, naročito ograničavanjem konkurencije i jačanjem zabrane tržišta na srpskom tržištu prirodnog gasa, nažalost nisu otklonjeni“, navodi Sekretarijat EZ.

To što novi gasovod nije u skladu sa pravilima EU može biti prepreka i na putu Srbije ka članstvu u EU. U Godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2019. godinu se navodi da bi Srbija u 2020. godini „trebalo da razvije konkurenciju na tržištu gasa, kao i da primeni sve uslove koje je tražio Sekretarijat Energetske zajednice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari