Eparhija raško- prizrenska: Incident u Prizrenu - Albanac okačio zastavu OVK na srpski autobus 1ilustracija Prizren Foto: Shutterstock

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je jutros u centru Prizrena jedan kosovski Albanac okačio zastavu „OVK“ na prednji deo autobusa vranjskih registracija, a zatim krenuo da verbalno provocira putnike.

Ta eparhija Srpske pravoslavne crkve je na osudila ovaj incident „kao zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi“, te izrazila iskrenu nadu da se ovakvi događaji neće ponavljati.

„Očigledno je reč o izolovanom slučaju u Prizrenu, gde naše sveštenstvo i bogoslovci inače žive mirno i naši poklonici redovno dolaze da obiđu svetinje ovog grada“,dodala je.

Navela je, na svom sajtu, da su „hodočasnici došli u Prizren da bi bili na liturgiji i da posle obiđu prizrenske svetinje“.

„U trenutku kada je prizrenski sveštenik prišao autobusu da dočeka poklonike i savetovao ih da ne nasedaju na provokacije, pomenuto lice fizički je nasrnulo na sveštenika, grubo mu zavrnuvši ruku“, piše u saopštenju.

Odmah su, kako je navedeno, „pritekli u pomoć jedan kosovski policajac i jedan građanin Albanac, nakon čega je nasilnik pobegao sa vozilom“.

Posle incidenta vernici su redovno učestvovali u liturgiji i poklonili se svetinjama Prizrena, piše u saopštenju.

Portparol kosovske policije za region Prizrena Šaćir Bitići je izjavio za medije da je osumnjičeni za napad na sveštenika priveden i da mu je određen pritvor od 48 časova, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari