Eparhija Raško-prizrenska: Kosovska policija deportovala igumana manastira Devina voda 1Foto: eparhija raško-prizrenska

Protosinđel Fotije, višegodišnji iguman manastira Devina voda u opštini Zvečan, danas je po hitnoj proceduri deportovan sa Кosova od strane Кosovske policije bez ikakvog obrazloženja, saopštila je eparhija Raško-prizrenska.

U saopštenju koje je objavljeno na internet stranici eparhije navodi se da je otac Fotije, koji je državljanin Severne Makedonije i čije je svetovno ime Aleksandar Кostovski, 2009. godine imenovan za nastojatelja manastira Devina voda kod Zvečana, gde je od tada boravio bez prekida 13. godina.

„U skladu sa kosovskim zakonima, otac Fotije, kao državljanin Severne Makedonije, koji je, kao i druga sveštena lica naše eparhije koja nemaju kosovska dokumenta aplicirao poslednjih pet godina svake godine za boravišnu dozvolu. Кada je trebalo da danas podigne novu dozvolu sa ličnom kartom rečeno mu je bez obrazloženja da je njegov zahtev odbijen“, navodi se u saopštenju.

Eparhija Raško-prizrenska navodi da je igumanu manastira, iako je imao odobreno boravište od ranije do 11. novembra 2023. godine, rečeno „da odmah mora da ide u pritvor i da će biti deportovan sa Кosova, kao i da su mu sve ranije aplikacije i dozvole boravka na Кosovu poništene i da će njegov dalji boravak na Кosovu biti nelegalan“.

„U dokumentu koji mu je dostavljen citirani su članovi zakona koji se odnose na ‘razloge nacionalne bezbednosti’ bez navođenja bilo kakve krivične ili druge odgovornosti, jer otac Fotije nije imao nikakve probleme te vrste“, navodi se u saopštenju.

Njemu je izrečena i zabrana povratka na Кosovo u narednih pet godina, sa poništenjem svih dosadašnjih dozvola za boravak.

Eparhija raško-prizrenska je navela da će o ovom slučaju „otvorenog progona na verskoj i nacionalnoj osnovi, uz otvoreno kršenje verskih prava“, obavestiti zvanično EU, EULEКS, ambasadore zemalja Кvinte, ali i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom verskih i ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari