Epidemija malih boginja verovatno do marta

Epidemiolog profesor Zoran Radovanović

Ostavite komentar


  1. Poštovani, bilo bi značajno da se dobiju odgovori na 4 pitanja od Ministarstva zdravlja Srbije:
    1. Kakva je epidemiološka situacija na teritoriji Kosova i Metohije ako je na infektivnom odeljenju bolnice u Kosovskoj Mitrovici od 2.10. 2017. do 19.10., hospitalizovano ukupno pet obolelih od malih boginja kako je izjavio načelnik Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Dr Z. Vukadinović.
    2. Kakve je sada epidemiološka u Italiji i Rumuniji ako se zna da je proletos u Italiji potvrđena epidemija malih boginja i tamošnje ministarstvo zdravlja izdalo je saopštenje da je u prva tri meseca ove godine registrovano gotovo 1.500 slučajeva malih boginja, da je 2016. godine bilo 840, a 2015. godine 250; samo u Rumuniji je u prvomm kvartalu ove godine od malih boginja umrlo 17 ljudi?
    3. Ako je još u osam zemalja EU – Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Španiji i Švedskoj – broj registrovanih slučajeva u januaru i februaru 2017. godine više nego dva puta veći nego u istom periodu 2016. godine, kakva je epidemiološka situacija u Grčkoj, Bugarskoj i Crnoj Gori u odnosu na prošlu godinu?
    4. Koje mere epidemeiološke zaštite su sprovedene u pomenutim zemljama EU?
    S poštovanjem, pripadnik populacije rođenih pre 1960. godine i čiji je sin rođen 1985. g. i 10 gidina kasnije uspešno preležao bronhopneumoniju kao komplikaciju malih boginja od koje je obolelo nekoliko dece iz istog razreda jedne beogradske osnovne škole.

  2. Poštovana redakcijo mogu li epidemiolozi da odgovore samo na 2 pitanja?Vakcinacija protiv morbila je uvedena 1971 šta je sa ljudima koji su pre rođeni?Deca na selima nemaju kontrolu ispravnosti vode u bunarima koliki je rizik od hidricnih epidemija i zašto nema vakcinacije od hidricnih epidemija obzirom da nema kontrole vode na selima gde nema javnih vodovoda?

  3. Pouzdano znam da Batut još nije dao odgovor na sledeće pitanje:
    O kom soju virusa malih boginja se radi i da li je epidemijamožda izazvana vakcinalnim sojem virusa?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.