Epidemiolozi kao dežurni krivci 1

Ispred zgrada vodećih epidemiologa, članova Kriznog štaba, Branislava Tiodorovića i Predraga Kona, već nekoliko noći okupljaju se antivakseri i protivnici kovid propusnica, uzvikujući uvrede i pretenje, dok policija nemo stoji i posmatra.

Kako će se ovi protesti dalje odvijati, vreme će pokazati, a zašto policija ne reaguje i ne štiti građane Srbije, doktore kojima se skandira i preti ispred domovima u kojima žive sa porodicama, odgovor od MUP-a Srbije nismo dobili.

Ispred zgrade epidemiologa Predraga Kona preksinoć se okupio određen broj građana uzvikujući „uhapsite Kona“ i „Mengele, Mengele“. Ispred zgrade nalazilo se i nekoliko policajaca, ali oni nisu reagovali na uzvike i pretnje demonstranata. Dve noći zaredom, građani su se okupljali i ispred doma Branislava Tiodorovoća, uzvikujući slične parole.

Jedan od učesnika protesta je poručio da će ispred njihovih kuća dolaziti koliko god bude trebalo, sve dok ne povuku „nacističke“ mere.

– Po cenu života nećemo da prihvatimo kovid logor koji nam pripremaju, poručili su demontranti.

Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd ocenjuje za Danas da je sramno što je policija dozvolila ovako nešto, dodajući da je očigledno da je režimu potreban ovakav vid izazivanja sukoba.

– Mnogo puta smo mogli da vidimo kako se selektivno primenjuje pravda, da zakoni i propisi za neke važe dok oni koji su bliski, ili prosto njihovo delovanje odgovara režimu, prolaze nekažnjeno. Dobrici Veselinoviću je upravo naložena plenidba imovine zbog okupljanja koje smo organizovali, a protiv Ne davimo Beograd se vodi ili vodilo preko 30 sličnih procesa – ističe Lazović.

– Strašno je što je Aleksandar Vučić kao generator svakog nasilja u Srbiji, stvorio društvo u kome su primitivizam i ogoljena sila postali prihvatljivi načini komunikacije, ocenjuje za Danas Srđan Milivojević, član Glavnog odbora Demokratske stranke, upitan da prokomentariše okupljanja i pretnje demonstranata ispred porodičnih domova Kona i Tiodorovića, na koje policija ne reaguje.

Milivojević podseća da je, kada su pristalice SNS i mafijaških kriminalnih grupa nedavno nekažnjeno uzemiravale Dragana Đilasa i pretile njegovoj porodici, pušten duh iz boce, te da je sada teško zatvoriti Pandorini kutiju zla.

– O delovanju i učinku Kriznog šaba mislim sve najgore. Uveren sam da bi mnogo svsrsihodnije bilo da je podneta krivična prijava protiv ljudi koji su pogazili svoju profesiju i svoju etiku. Osuđujem svaki ovakav vid pretnje i ugrožavanja sigurnosti članova kriznog štaba. Ne bi me čak ni iznenadilo da iza okupljanja protivnika vakcinacije i uvođenja kovid propusnica stoji sam Aleksandar Vučić kako bi članovima Kriznog štaba pojasnio šta ih čeka ako pokušaju da dignu glavu i misle onako kako struka nalaže, a ne onako kako odgovara ovom mafijaskom režimu – zaključuje Milivojević.

Slobodan Prvanović, naučni savetnik Instituta za fiziku, ističe za Danas da je, uz svo razumevanje “srdžbe građana prema dr Konu i ostalim arhipoltronima iz Kriznog štaba”, nedopustivo vređanje po nacionalnoj ili verskoj osnovi.

– Svi odgovorni za vođenje katastrofalne politike moraju, i nadam se da hoće, da odgovaraju za svoja činjenja i nečinjenja, ali to mora da bude realizovano na sistemski i na zakonima zasnovan način. Na drugoj strani, već mesecima upozoravam nadležne da je stanje nacije na ivici pucanja i da i najsitniji događaj može da izazove eksploziju koju niko, ni političari ni policija, ne bi mogao da kontroliše u pravcu stišavanja – ukazuje Prvanović.

On dodaje da je sve to posledica “ludačke politike bandita na vlasti”, pri čemu zdravstvena politika nije jedina koja provocira zlo.

– Umesto da ova skorašnja događanja trgnu i prizovu pameti vlastodršce, pretpostavljam da će sudski tumač Aleksandar Vučić svojim neizbežnim javnim nastupom, prepunim nabeđivanjem krivice na političke protivnike, dodatno pogoršati ovu zapaljivu situaciju – smatra Prvanović.

Epidemiolog Predrag Kon se gostujući na televiziji jutros osvrnuo na proteste građana protiv kovid propusnica koji se već danima održavaju u večernjim časovima ispred Skupštine grada Beograda.

– Moram jasno da kažem. Tu se skandiralo da sam ustaša i to veze sa istinom nema. Skandiralo se da sam zlikovac. To takođe veze sa istinom nema, ja sam epidemiolog, zlikovac je virus, a oni su se svrstali uz zlikovca. To treba da im bude jasno. Obraćam se svim građanima Srbije: Ne svrstavajte se uz zlikovce. Skandirali su da sam Mengele, a on se smatra najgorim zlom što postoji, to im zbog porekla nikada oprostiti neću. Na kraju su skandirali „uhapsite Kona“. Zašto da me bilo ko uhapsi? Da li je to zbog kovid propusnica? Stava prema vakcina? Ne. Nema apsolutno razloga da me bilo ko uhapsi – rekao je Kon.

Gruhonjić: Epidemiologe je režim poturio kao žrtvene jarce

Novinar Dinko Gruhonjić kaže za Danas da policija ne reaguje iz jednostavnog razloga – epidemiologe je režim poturio kao žrtvene jarce za apokalipsu koju nam je upravo režim izrežirao.

– Srbija je zemlja u kojoj, zahvaljujući ovakvoj vlasti, ljudski život vredi manje od makova zrna. Što nije ni čudo, jer dominira nacionalistička ideologija koja je odgovorna za masovna zverstva iz devedesetih godina. Sada samo ponovo dokazuju da su ubice. A protesti ispred zgrada u kojima žive članovi medicinskog dela Kriznog štaba su izrežirani, i zato policija ne reaguje – zaključuje Gruhonjić.

Lončar: Bezobrazluk, dođite ispred mog stana

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio, povodom protesta protivnika mera zaštite od koronavirusa ispred zgrada u kojima žive lekari u Beogradu i Nišu, da je to „nezapamćeni beobrazluk“.

„Hoću da poručim svim tim ljudima koji su otišli na privatne adrese doktora Kona i doktora Tiodorovića da to više ne rade. Jer ni jedan ni drugi nisu krivi za bilo šta, oni su moj izbor za članove Kriznog štaba. Iza svake njihove odluke ili predloga stojim ja. Ja sam taj koji jedini može da bude kriv. Prema tome, nemoj da idu ispred njihovih stanova, neka dođu ispred mog“, rekao je Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari