Episkop Irinej o razlozima zbog kojih SPC ćuti: Poštuju se zakonom zaštićeni podaci 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Član Sinoda i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović) izjavio je za Danas da sve informacije na temu testiranja na kovid-19 članova aktuelne „crkvene vlade“, uključujući i njenog stalnog predsedavajućeg patrijarha srpskog Irineja, kao i davanje podataka o broju obolelih od virusa korona među sveštenstvom i monaštvom SPC „narušavaju zakonom zaštićene podatke o ličnosti, a istovremeno ugrožavaju ljudsko dostojanstvo lica u vezi kojih mu je naš list uputio pitanja“.

Pomenuti zakoni su razlog zbog kojeg vladika Irinej bački nije mogao da odgovori da li posle odlaska u bolnicu zbog virusa korona episkopa kruševačkog Davida ima potrebe da se testiraju na virus korona svi članovi Sinoda, zbog tvrdnji da su na poslednjoj sinodskoj sednici uoči Vaskrsa, bili svi „sinodalci“, osim mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Vladika David (Perović) je član Sinoda, a zbog izolovanog kovida 19 trenutno je u Zemunskoj bolnici. Osim njega, patrijarha Irineja, mitropolita Hrizostoma (Jevića) i vladike Irineja bačkog u „crkvenoj vladi“ je i episkop šumadijski Jovan (Mladenović).

Zakonu podleže i odgovor na ranije otvoreno pitanje patrijarhovog testiranja na koronu, nakon što je pre nedelju dana u Zemunsku bolnicu, zbog virusa korona, otišao i njegov vikar episkop remezijanski Stefan (Šarić).

Upitan kako komentarišete kritike na svoje izjave i stav u Vaskršnjoj poslanici Sabora SPC da vernici, uz poštovanje propisanih mera, treba redovno i aktivno da posećuju hramove tokom praznika i da li je to na bilo koji način uticalo na tok pandemije u Srbiji i zdravstvenu situaciju u Crkvi, vladika Irinej bački kaže da „na svaki poziv Crkve i njenih episkopa, kao i uvek do sada, sa jedne strane stižu kritike, a sa druge pohvale i blagodarnost za iskazan stav“.

– Tako je i u ovom slučaju. O izrečenim stavovima i držanju čitave naše Crkve u datim okolnostima i uticaju na tok epidemije u Srbiji mogu da govorim isključivo iz sopstvenog iskustva i situacije u Eparhiji bačkoj. Naš poziv sveštenstvu i vernicima da se usrdnije mole Bogu, da primenjuju sve mere zaštite koje je propisala Vlada Srbije i da iskoriste mogućnost da van zabrane kretanja dođu u svete hramove, koji su sve vreme bili otvoreni, a i sada su, očigledno su urodili plodom, jer je prema svim zvaničnim pokazateljima na području Vojvodine u toku trajanja epidemije bio najmanji broj zaraženih virusom korona. Zaključak je jasan: sveta Liturgija i sveto Pričešće, uz poštovanje mera zaštite, nije bila niti može biti uzrok širenja epidemije – ističe vladika Irinej bački.

Pandemija odlaže majski Sabor

Vladika Irinej kaže da će pandemija „najverovatnije odložiti redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora“. Prema njegovim rečima, to je situacija „sve dok se ne steknu svi uslovi potrebni za sazivanje Svetog Arhijerejskog Sabora, od kojih su najvažniji prestanak epidemije, otvaranje međudržavnih granica i mogućnost putovanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari