Jedan policajac preminuo je u bolnici od posledica pada s nadvožnjaka dok je pokušavao da spreči proteste u Adani, južnoj Turskoj, saopštio je juče guverner Husein Avni Kos.


Od početka demonstracija u Turskoj, koje su prvo zahvatile Istanbul, a potom i 70 drugih gradova, poginula su dva demonstranta, dok je jedna osoba teško povređena i nalazi se u bolnici u Ankari. Fondacija za ljudska prava iz Turske saopštila je da je više od 4.300 ljudi povređeno tokom protesta ili je tražilo medicinsku pomoć zbog udisanja gasa. Turske vlasti kažu da je više desetina policajaca takođe povređeno.

Premijer Turske Tajip Erdogan izjavio je juče da ne odustaje od urbanog projekta u Istanbulu. „Projekat poštuje istoriju, kulturu i ekologiju. Mi želimo da štitimo prava većine i očuvamo lepotu Istanbula“, rekao je Erdogan u poseti Tunisu.

Protesti su počeli 28. maja, kao ekološki, zbog vladinog plana za izgradnju trgovinskog centra u parku kod istanbulskog trga Taksim. Demonstracije su zbog oštre reakcije policije ubrzo dobile antivladin karakter i proširile se na druge gradove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari