Erdogan osudio napade Velike Britanije i SAD na pobunjenički pokret Huta u Jemenu 1Foto: EPA-EFE/NECATI SAVAS

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je danas Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju zbog nesrazmerne upotrebe sile u napadima na pobunjenički pokret Huta u Jemenu i zbog pokušaja da Crveno more pretvore u „more krvi“.

„Upotrebili su silu neproporcionalno i pokušavaju da pretvore Crveno more u more krvi. Izrael radi isto u Palestini. Trenutno dobijamo vesti preko brojnih kanala i saznajemo da Huti uspešno reaguju“, rekao je Erdogan, prenosi Tass.

Oružane snage Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva izvele su sinoć vazdušne udare na položaje koje drže Huti u nekoliko jemenskih gradova, koristeći avione, ratne brodove i podmornice.

Glavni grad Jemena Sana i provincije Hodejda, Taiz, Hadža i Sada pogođeni su pošto su SAD i Velika Britanija izvele 73 udara, pri čemu je poginulo pet boraca Huta, a šestoro je povređeno, rekao je portparol Huta Jahja Sarija.

Nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba u Pojasu Gaze, Huti su upozorili da će pokrenuti udare na izraelsku teritoriju i da će brodovima povezanim sa jevrejskom državom zabraniti prolaz Crveno more i moreuz Bab el-Mandeb.

Prema procenama Centralne komande američkog Ministarstva odbrane, jemenska pobunjenička grupa je od sredine novembra napala više od 20 plovila i civilnih brodova u Crvenom moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari