Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Turskoj vladajuća stranka predsednika Redžepa Tajipa Erdogana izgubila je većinu parlamentu, preneo je AP. Partija pravde i razvoja AKP osvojila je najviše glasova, ali je prvi put za 13 godina izgubila parlamentarnu većinu i moraće da formira koaliciju, pokazali su rezultati na osnovu 97 odsto prebrojanih glasova. AKP je osvojila 41 odsto glasova, a za njom slede Republikanska narodna partija (CHP) sa 25 odsto, nacionalistička Partija nacionalnog pokreta (MHP) 16,5 odsto i prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) sa 12,5 odsto glasova.


Vladajuća stranka je osvojila oko 260 mesta u parlamentu, 16 ispod minimuma da zadrži svoju većinu. AKP je potrebna većina od 330 mesta od ukupno 550 za raspisivanje nacionalnog referenduma za promenu Ustava, kojim bi ovlašćenja aktuelnog predsednika mogla biti proširena.Sa 367 mesta u parlamentu mogla bi da organizuje glasanje za promenu ustava bez referenduma.

Pravo glasa imalo je 53,7 miliona građana u Turskoj i 2,8 u inostranstvu. Izborni proces u inostranstvu organizovan je od 8. do 31. maja kada je turska dijaspora glasala na ukupno 112 biračkih mesta u 54 zemlje, među kojima su i države Balkana, podsetio je FoNet. Inače, izbore su obeležili incidenti. U tuči na biralištu u provinciji Šanlijurfa povređeno je najmanje 15 ljudi, preneli su turski mediji. Predstavnici stranaka sukobili su se koristeći noževe, palice i pištolje, izvestio je „Hurijet“, a preneo Sputnjik. U Međuvremenu, Davutoglu je saopštio da su turske vlasti uhapsile jednog osumnjičenog za bombaški napad u kojem su pre tri dana poginule dve osobe na mitingu HDP.

On je istovremeno osudio te napade u gradu Dijarbakir na mahom Kurdima nastanjenom jugoistoku zemlje kao „napad na tursku demokratiju“, dodajući da će biti otkriveno čije „prljave ruke“ stoje iza toga. Davutoglu je dodao da je u subotu uveče uhapšen osumnjičeni za incident, ali da neće objaviti njegovo ime dok traje istraga. Njegove veze s militantnim organizacijama i njegova prošlost biće detaljno ispitani, naveo je Davutoglu. U napadu na mitingu u Dijarbakiru pored dvoje poginulih povređeno je na desetine ljudi, podsetio je AFP.

Izbori su održani u kritičnom trenutku u modernoj istoriji ove zemlje, s obzirom na neizvesnost koja se nadvila iznad njenog puta ka EU, sposobnosti da kontroliše 1.300 kilometara dugu granicu sa Irakom i Sirijom i budućnosti 1,8 miliona sirijskih izbeglica u Turskoj.

Parlamentarni izbori u Turskoj se održavaju svake četiri godine. Istanbul daje najviše zastupnika – 88, Ankara 32, Izmir 26, Bursa 18, dok iz Konie u parlament ulazi 14 zastupnika.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.