Eskalacija krize u Ukrajini budi strah širom sveta 1Foto: Beta/AP/Ukrainian Presidential Press Office

Podaci agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“ pokazuju da su tri najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1 kriza u Ukrajini (18,09%), korona virus u Srbiji (6,03%) i najavljeni izbori (5,03%).

Tokom praćenog perioda (28. februar – 6. mart 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike svet (25,63%), slede politika (22,61%), društvo (22,11%), sport (12,06%), hronika (8,54%), ekonomija (6,53%), kultura (2,01%) i region (0,51%).

Na prvom mestu u rubrici svet je i protekle sedmice dominantna tema bila kriza u Ukrajini.

Početkom nedelje mediji su prenosili vesti o granatiranju televizijskog tornja u Kijevu i centralnog trga u Harkovu, dok je istovremeno najavljivan i drugi krug pregovora između ruskih i ukrajinskih zvaničnika.

Eskalacija krize u Ukrajini budi strah širom sveta 2

Ambasada Republike Srbije u Ukrajini je privremeno zatvorena, a najmanje 1,5 miliona civila je napustilo Ukrajinu u poslednjih deset dana, navodi se u najavama informativnih emisija. Nakon što su ruske snage zauzele ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje, izjasnio se i predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, koji je optužio Rusiju da nastoji da „izbriše“ Ukrajinu i njenu istoriju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ovim povodom, obratio se stanovništvu Srbije, izjavom da će naša zemlja čuvati mir i stabilnost u regionu, istakavši da je Srbiji potrebno da ekonomski raste.

On je takođe prokomentarisao najavljenu najveću nestašicu brašna i pšenice u svetu, potvrdivši da će biti dovoljno namirnica.

Rubriku politike obeležile su vesti da je Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije, raspisao predsedničke izbora za 3. april, a iz predstavništva Srpske napredne stranke je preneta odluka da je Aleksandar Vučić kandidat koalicije „Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve“.

Rubrikom društvo i dalje dominira izveštavanje o padu broja zaraženih virusom korona i ublažavanju epidemioloških mera, a u najavama informativnih emisija gledaoci su se podsetili da je u Srbiji pre dve godine zvanično registrovan prvi slučaj ovog virusa, čija pandemija i dalje traje.

Završni turnir košarkaške Evrolige biće održan u Beogradu, umesto u Berlinu, a srpska prestonica je dala garancije da će na turniru u Areni biti moguće prisustvo publike, uz validnu potvrdu o vakcinaciji, tema je koja se izdvaja u rubrici sport (2,51%).

U domenu hronike u najavama informativnih emisija je pretežno izveštavano o odlaganju početka suđenja bivšoj državnoj sekretarki MUP-a, Dijani Hrkalović, zbog sumnje da je iskorišćavanjem svog položaja kočila istrage i procesuiranje kriminalaca (1,51%).

Primarna vest u segmentu ekonomije je da su u Bosutu počeli radovi na deonici budućeg auto-puta ka Sarajevu od Sremske Rače do Kuzmina (2,51%).

Pobednica domaćeg festivala „Pesma za Evroviziju 22“ i predstavnica Srbije na 66. takmičenju za „Pesmu Evrovizije“ je Konstrakta (Ana Đurić) sa pesmom „In corpore sano“, tema je koja prethodne sedmice preovladava u najavama vesti u rubrici kulture (1,51%).

Informacija da je predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, predložio lidera Građanskog pokreta URA, Dritana Abazovića, za mandatara za sastav 43. Vlade Crne Gore, obeležila je segment regiona (0,50%).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari