Evropska unija je juče izrazila zabrinutost zato što je ukrajinski parlament izglasao zakone koje je kritikovala opozicija kao pokušaj da se okončaju antivladini protesti koji su počeli u novembru prošle godine.


„Veoma sam zabrinuta zbog događaja u Kijevu“, navodi se u saopštenju šefice diplomatije EU Ketrin Ešton, koja je ocenila da su predloženi zakoni doneti brzo i da ograničavaju suštinska prava ukrajinskog naroda.

Ketrin Ešton je osudila mere koje sputavaju pravo na okupljanje i slobodu izražavanja i slobodu medija. „Ti nesrećni događaji se događaju u trenutku političke krize i ne doprinose jačanju poverenja“, navodi se u saopštenju i dodaje da je EU za mirno rešenje putem dijaloga svih strana.

Ketrin Ešton je zatražila od ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da ponovo razmotri donete zakone. Komesar EU za proširenje Štefan File napisao je na Tviteru da je „veoma zabrinut zbog donošenja zakona koji ograničavaju slobode i koji su protiv evropske aspiracije Ukrajine“.

Ukrajinski parlament, u kojem većinu predstavljaju provladini poslanici, usvojio je u četvrtak zakone kojim se pooštravaju kazne protiv demonstranata. Postavljanje šatora ili bine na javnim mestima bez odobrenja vlasti kažnjivo je sada do 15 dana zatvora.

Drugi zakoni predviđaju zatvorske kazne do pet godina za osobe koje blokiraju državne zgrade, a tu su i mere i kazne za osobe koje demonstriraju s maskom ili kacigom na glavi kao i za osobe koje protestuju u kolonama vozila. Klevetanje na internetu će biti kažnjavano novčano ili društveno korisnim radom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari