EU donirala medicinsku opremu Novom Pazaru, Tutinu i Raški 1

Ginekološku opremu vrednu oko 56 hiljada evra, dobili su domovi zdravlja u Novom Pazaru, Tutinu i Raški.

Novopazarski Dom zdravlja dobio je jedan ultrazvučni aparat, dve ginekološke stolice i dva seta medicinskih instrumenata. Zdravstvena ustanova u Tutinu dobila je jedan ultrazvuk, a Dom zdravlja u Raški obezbeđen je jedna ginekološka stolica i set medicinskih instrumenata.

Oprema je nabavljena u okviru dvogodišnjeg prekograničnog programa „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori“, koji finansira EU preko IPA fondova prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014. – 2020.

Direktor Doma zdravlja u Novom Pazaru, Ervin Ćorović ocenio je da je „donirana oprema veoma značajna za ove tri zdravstvene ustanove, jer će omogućiti obavljanje kvalitetnih pregleda u cilju ranog otkrivanja raka grlića materice i dojke“.

-U oku projekta, koji se završava u novembru ove godine, obavljen je veliki broj kontrolnih pregleda i predavanja, posebno na seoskom području, radi povećanja svesti žena o značaju preventivnih pregleda. – rekao je danas novinarima Ćorović i konstatovao da žene veoma retko dolaze na preglede i „većini koje smo pregledali bio je to prvi put i nažalost otkrili smo veliki broj tumora dojki,

Obišli smo veliki broj sela i odziv je bio dobar“

U okviru ovog projekta, novopazarski Dom zdravlja, pre godinu dana, dobio je sanitetsko terensko vozilo, vredno milion i po dinara..

Cilj ovog prekograničnog projekta je unapređenje reproduktivnog zdravlja u 22 opštine u jugozapadnoj Srbiji i severnoj Crnoj Gori.

U Srbiji realizuje se u opštinama Novi Pazar, Raška, Vrnjačka Banja, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje, a u Crnoj Gori u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Žabljaku, Kolašinu, Mojkovcu, Nikšiću, Petnjici, Plavu, Pljevljima, Plužinama, Rožajama i Šavniku.

Ukupna vrednost projekta 352 hiljade eura. Srbiji je namenjeno 124 hiljade, od kojih EU, preko IPA prekograničnih fondova, učestvuje sa 105 hiljada evra.

Projekat realizuju zdravstvene ustanove u saradnji sa Fondacijom za razvoj severa Crne Gore (FORS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari