EU: Fahrije Hoti dobitnica nagrade na Kosovu "Evropljanin godine" 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Ovogodišnja dobitnica na Kosovu nagrade „Evropljanin godine“ je Fahrije Hoti, osnivačica Zemljoradničke zadruge Kruša – saopštio je u Prištini šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Šunjog (Szunyog) je povodom Dana Evrope.

U obrazloženju nagrade je rečeno da je Fahrija Hoti „najbolji primer kako bolno iskustvo pretvoriti u hrabrost i otpornost“: posle rata u kojem su živote izgubili njen suprug i 243 muškarca i dečaka iz njenog sela, Velike Kruše, ona i druge tamošnje žene su, da bi rešile ogromne probleme, a bile su bez ikakvih prihoda, osnovale „Kooperativu Kruša“ koja zapošljava 50 žena, a bavi se proizvodnjom turšije i ajvara.

Njena životna istorija ju je učinila glavnim likom filma „Košnica“ koji je bio nominovan za „Oskara“.

Nominovani za nagradu za 2022 su bili i Behare Bajraktari, osnivačica BB Green Kosova, Jovana Radosavljević, osnivačica Nove društvene inicijative, Samir Karahoda, reditelj i programer kratkih filmova na Doku Fest-u, i Sebahate Hajdini, izvršna direktorka Udruženja Daun sindrom Kosova.

Tih pet kandidata, od kojih su četiri žene, pobudilo je najveće interesovanje za tu nagradu do sada i dobilo 15.000 glasova na društvenim mrežama gde su glasali građani Kosova.

„Ovo je potvrda značajne uloge koje žene imaju u društvu i njihovog ogromnog doprinosa napretku u svim sferama života“, rekao je ambasador Šunjog.

On je rekao da kandidati za nagradu, „brinući o svom društvu i radeći ono što je važno za njegove članove, direktno podržavaju Kosovo na njegovom evropskom putu i ​​kao takvi su primeri koje treba slediti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari