EU i Francuska osudili poziv ruske Dume za priznanje nezavisnosti teritorija na istoku Ukrajine 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Evropska unija „čvrsto je osudila“ poziv poslanika donjeg doma ruskog parlamenta predsedsedniku Rusije Vladimiru Putinu da prizna proruske separatističke teritorije na istoku Ukrajine, rekao je danas šef diplomatije EU Žozep Borel.

Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, usvojila je u utorak zahtev za predsednika Rusije Vladimira Putina o priznavanju samoproglašenih republika Lugansk (LNR) i Donjeck (DNR) na istoku Ukrajine.

„Takvo priznavanje bilo bi jasno kršenje sporazuma iz Minska“, potpisanih uz posredovanje Francuske i Nemačke kojim se predvidja vraćanje tih teritorija pod kontrolu Kijeva, napisao je Borel u tviter poruci.

Tekst poziva ruskom predsedniku usvojen je na plenarnoj sednici Dume, u kojoj se traži da te dve teritorije postanu autonomne države, suverene i nezavisne, rekao je predsednik donjeg doma ruskog Parlamenta Vjačeslav Volodin.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian rekao je danas da bi priznavanje separatističkih teritorija na istoku Ukrajine od strane Moskve predstavljalo „agresiju bez oružja“.

„To bi bila nemoguća situacija, jedan način agresije bez oružja i rasturanja jedinstva i integriteta Ukrajine bez oružja. To bi bio napad na suverenitet Ukrajine“, rekao je Le Drian u obraćanju Odboru za spoljne poslove francuskog parlamenta.

Borel je rekao da EU ostaje nepokolebljiva u podršci nezavisnosti, suverentitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim medjunarodno priznatim granicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari