EU info mreža: Obučeno više do 140 osoba za izvršenje krivičnih sankcija u Srbiji 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Tokom 36 meseci obučeno je, uz podršku EU, više od 140 osoba za izvršenje krivičnih sankcija u Srbiji, saopštila je danas EU info mreža.

U saopštenju je navedeno da je na konferenciji „Poboljšanje kapaciteta zatvorske uprave u oblasti alternativnih sankcija, postpenalne i zdravstvene nege u Srbiji“ ocenjeno da su značajno poboljšani zatvorski uslovi i kapaciteti.

Ocenjeno je da su poboljšani i programi reintegracije bivših osuđenika, „ali da još toga treba da bude urađeno kako bi se dostigli evropski standardi“.

Konferencija je označila i kraj projekta za koji je EU izdvojila 1,44 miliona evra.

Cilj projekta je bio da se, sa Upravom Ministarstva pravde Srbije za izvršenje krivičnih sankcija, pruži podršku procesu i doprinese zaštiti osnovnih ljudskih prava osobama na izdržavanju krivičnih sankcija.

Tokom 32 meseca podrška je bila usmerena na kazne unutar zavoda, kao i na probleme onih koji su pušteni na slobodu.

Rađene su pripreme i pilotiranja programa pripreme za otpust sa odrasle i maloletnike a organizovano je osam okruglih stolova kako bi se poboljšao sistem podrške bivših osuđenih nakon otpusta.

Pored toga, 38 poverenika prošlo je obuku iz opštih veština za rad sa osuđenicima kako bi se unapredilo izvršenje vanzavodskih sankcija, kao što je kućni zatvor, navodi se u saopštenju.

Navedeno je i da je 64 zdravstvenih radnika završilo obuku za suzbijanje zaraznih bolesti i smanjenja štete za zavisnike.

Izrađeni su priručnici za trenere i organizovane obuke za 42 trenera službe za tretman, povereničke službe, zdravstenih radnika i civilnog sektora uključenog u postpenalno zbrinjavanje.

Podrška projekta Upravi uključila je i izradu vodiča i brošura sa informacijama o radu službi i organizacija koje su osuđenima dostupne nakon otpusta.

U saradnji sa Upravom, projekat je radio na podizanju svesti o značaju zapošljavanja bivših osuđenika kako bi se smanjile šanse njihovog povratka krivičnim delima.

U tu svrhu, urađen je kratki dokumentarni film pod nazivom „Druga šansa“, dodaje se u saopštenju.

Konferencija je okupila brojne stručnjake i predstavnike institucija uključene u izvršenje krivičnih sankcija i pružanje podrške bivšim osuđenim licima nakon otpusta.

Predstavnica Delegacije EU u Srbiji Leoneta Pajer je istakla da je „mera zemlje kako tretira svoje osuđenike“.

„Kako pokazuju naši Izveštaji o napretku, Srbija je pokazala napredak u nekoliko oblasti tokom proteklih godina, ali još dosta ostaje da bude urađeno“, rekla je ona.

Izrazila je nadu da će nadležni u Srbiji krenuti napred sa širom primenom alternativnih sankcija, unapređivanjem postpenalne i zdravstvene zaštite kao i psihijatrijske nege u zatvorima.

Direktor Uprave Dejan Carević  je rekao da proces reintegracije osuđenika ne može da bude okončan isključivo u kazneno-popravnoj ustanovi, već se mora nastaviti po izlasku na slobodu.

Ukazao je da je za to neophodna sveobuhvatna podrška.

U saopštenju je navedeno da usaglašavanje sa aktuelnim standardima i dobrim praksama zemalja EU doprinosi poboljšanom izvršenju krivičnih sankcija i efikasnijoj podršci licima koja su kaznu izdržala.

Ukazano je da pravovremena podrška igra značajnu ulogu u njihovoj uspešnoj rehabilitaciji i povratku u zajednicu, te naglašeno da to direktno utiče na smanjenje stope kriminala u zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari