EU ocenila napad ruskih snaga na Marijupolj kao veliki ratni zločin 1Foto: BETAPHOTO/European Council/GAETAN CLAESSENS/DS)

Evropska unija (EU) ocenila je danas „uništenje koje je neselektivno počinila ruska vojska u opkoljenom gradu Marijupolju u Ukrajini“ kao „veliki ratni zločin“ i odlučila da poveća finansijsku podršku za kupovinu naoružanja Ukrajini.

„Imamo politički dogovor da dodatno izdvojimo 500 miliona evra ‘Evropskog projekta za mir’ kako bismo nastavili da snabdevamo ukrajinske vlasti naoružanjem“, izjavio je u Briselu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) na kraju sastanka šefova diplomatija i ministara odbrane EU posvećenog ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Prva koverta od 500 miliona je iscrpljena, a zahtevi ukrajinske vlade zahtevaju izdvajanje druge tranše sredstava, naveli su izvori bliski EU.

Projekat „European Peace Facility“ je fond od pet milijadi evra, a novac dolazi od država članica Unije. Taj fond nije deo budžeta EU.

„Ono što se dešava u Marijupolju je veliki ratni zločin. Neselektivno bombardovanje razara grad i ubija sve“, rekao je Borelj.

Ukrajina je danas odbacila ultimatum Kremlja kojim se traži predaja Mariupolja. Ta strateška luka na obali Azovskog mora, na jugoistoku Ukrajine, bila je opkoljena i bombardovana od početka sukoba 24. februara.

Kako je preneo Frans pres pozivajući se na lokalne vlasti, stanovnici Marijupolja nemaju električnu energiju, vodu i gas dok su na ulicama leševi.

Lokalne vlasti su dodale da su ruski vojnici prisilno prevezli u Rusiju oko 1.000 stanovnika, kojima su oduzeti ukrajinski pasoši.

Nekoliko evropskih ministara izjasnilo se na sastanku u Briselu za novi paket ekonomskih sankcija, izolaciju Rusije i predsednika Vladimira Putina.

„Danas nije doneta nikakva odluka o tome, i ove nedelje neće se odlučivati o novim sankcijama“, rekao je Borelj i dodao da će biti upućene smernice u četvrtak i petak na samitu lidera EU koje će potom biti praćene konkretnim rezultatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari