Zvaničnici Evropske unije Herman van Rompej i Žoze Manuel Barozo obavestili su juče egipatsku vladu da će EU, ako se ne prekine nasilje, „preispitati“ svoje odnose sa tom zemljom.


Unija je pozvala da se u Egiptu, gde traju sukobi pristalica svrgnutog proislamističkog predsednika Muhameda Mursija i provladinih snaga bezbednosti, prekine nasilje i da se strane u sukobu vrate dijalogu i demokratskom procesu. „EU će, s njenim zemljama članicama, narednih dana hitno preispitati odnose sa Egiptom i preduzeti mere u cilju postizanja tih ciljeva“, navodi se u saopštenju predsednika Evropskog saveta i Evropske komisije, prenela je Beta. Zvaničnici EU takođe ističu obavezu koju privremene vlasti Egipta imaju u okončavanju nereda.

„Nasilje i ubijanja poslednjih dana ne mogu se opravdati ni tolerisati. Ljudska prava moraju biti poštovana i zaštićena. Politički zatvorenici moraju biti oslobođeni“, dodaje se u saopštenju Van Rompeja i Baroza. Saopštenje je objavljeno uoči sastanka predstavnika 28 zemalja EU u Briselu, na kojem je razmotrena situacija u Egiptu.

Više od 750 ljudi je stradalo u sukobima u poslednjih pet dana u Egiptu. Do eskalacije sukoba došlo je u sredu, pošto je policija odlučila da rastera pristalice svrgnutog predsednika Mohameda Mursija sa dva trga u Kairu. Muslimanska braća, pokret kojem pripada Mursi, pozvalo je na nove proteste. Egipatski tužioci pokrenuli su istragu protiv 250 pristalica Muslimanske braće, koji se terete za ubistva, pokušaje ubistva i terorizam, a proteklog vikenda uhapšeno je oko 1.000 pristalica tog pokreta.

Policija je juče nastavila evakuaciju Mursijevih pristalica iz džamije u Kairu. Tokom noći između subote i nedelje taj verski objekat su opkolili protivnici Muslimanske braće i čula se paljba. Policija u Gizi uhapsila je brata lidera Al Kaide Ajmana el Zavahrija, Muhameda el Zavahrija. On je, kako se navodi iz neimenovanih zvaničnih izvora, planirao da u Kairo dovede naoružane grupe kao podršku Mursijevim pristalicama zatvorenim u džamiji.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun apelovao je juče da se prekinu nasilni protesti u Egiptu i osudio „preteranu upotrebu sile“ od strane vlasti. „Ban Ki Mun oštro osuđuje i smatra neprihvatljivim napade na svetilišta, bolnice i druge javne zgrade“, navodi se u saopštenju portparola generalnog sekretara UN.

Ban je naveo i da je „u ovom opasnom periodu prioritet da ne bude više žrtava“ i apelovao na ljude na ulici i na vlasti da pokažu maksimalnu uzdržanost. On je apelovao na vlasti i političke lidere da usvoje plan kako bi stišali nasilje i ponovo pokrenuli politički proces u zemlji.

Papina molitva za mir

Vatikan – Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja rekao je juče da će nastaviti da se moli za mir u Egiptu. Vatikan je ranije saopštio da papa „s rastućim uznemirenjem prati zabrinjavajuće vesti iz Egipta“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari