Euleks: Angažovaćemo se samo na izričit zahtev policije Kosova 1Foto: N1 (arhiva)

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) nije preuzela policijske odgovornosti na severu Kosova, ali je povećala mobilne izviđačke patrole u tom delu zemlje i održava blisku koordinaciju sa Kosovskom policijom i KFOR-om.

„Euleks će se angažovati samo na izričit zahtev Kosovske policije“, naveli su iz Euleksa za Radio Slobodna Evropa.

Oni su dodali da se njihovi viši policijski savetnici na severu nalaze u krugu Uprave za sever Kosovske policije i daju savete Direkciji severnog regiona kosovske policije i četiri policijske stanice pod njenom komandom o brojnim pitanjima u vezi sa pružanjem policijskih usluga.

Pored toga, Euleks-ov savetnik glavnog tužioca Kancelarije Osnovnog tužilaštva u Mitrovici i Euleks-ov savetnik predsednika Osnovnog suda u Mitrovici pažljivo prate situaciju u ove dve pravosudne institucije.

„Euleks ostaje na oprezu i pažljivo prati sva dešavanja koja mogu uticati na bezbednost Kosova, kao i na bezbednost svih zajednica na Kosovu. Ako je potrebno, Misija može da rasporedi dodatnu rezervnu policijsku jedinicu kako bi dodatno unapredila svoje snage na terenu i operativni kapacitet“, naglasili su iz Misije EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da se nada da će Sjedinjene Američke Države odlučiti da KFOR i Euleks obavljaju policijske poslove na severu Kosova, nakon odluke pripadnika srpske zajednice da napuste institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari