Euleks: Situacija na severu Kosova je i dalje krhka 1Foto: N1 (arhiva)

Misija vladavine prava Evropske unije na Kosovu (Euleks) ocenila je danas da još uvek postoji „bezbednosni vakum“ nakon ostavki srpskih pripadnika Kosovske policije, kao i da je situacija na severu Kosova i dalje „krhka“.

Iz Euleksa su za RTV 21 rekli da nastavljaju da budu na oprezu, kao i da pomno prate sva dešavanja koja bi mogla da utiču na bezbednost svih zajednica na Kosovu, ali istakli da oni nisu primarno odgovorni za bezbednost na severu Kosova.

„Prema mehanizmu kosovskih bezbednosnih zvaničnika, kosovska policija je prva odgovorna linija, Euleks drugi, a Kfor treći. Euleks nije zamenio i ne može zameniti Kosovsku policiju“, istakli su oni.

Dodali su da mogu samo delimično da popune postojeći „bezbednosni vakum“ značajnim povećanjem nadzornih patrola, uključujući i pešačke.

„Kao drugi krug zadužen za bezbednost, Euleks ima tesnu koordinaciju sa Kosovskom policijom i Kforom“, navodi se u odgovoru tog mehanizma.

Nakon odluke Vlade Kosova o zameni srpskih registarskih tablica za kosovske RKS, 578 policajaca iz redova srpske zajednice na severu Kosova podnelo je ostavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari