Evroprajd i majmunske boginje – između stvarnog rizika i izgovora za otkazivanje 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Zbog činjenice da je među obolelima od majmunskih boginja u svetu trenutno najveći broj homoseksualaca, LGBT populacija suočava se sa novim pritiscima – u Srbiji sa sve češćim zahtevima da se Evroprajd otkaže. Majmunske boginje nisu bolest gej muškaraca, naglašavaju stručnjaci i ističu – svi mogu da budu u riziku od oboljevanja.

Organizatori Evroprajda tvrde – preduzimaju sve kako bi rizik od zaražavanja sveli na minimum.

U proteklih nekoliko dana 34.000 slučajeva majmunskih boginja u svetu, početkom juna većina je bila u evropskom regionu, podaci su koje je podelio direktor SZO u Srbiji. Prema njegovim rečima, trenutno su najugroženiji muškarci koji imaju polne odnose sa muškarcima – oni čine preko 90 odsto zaraženih.

„Treba da budemo obazrivi, ovo nije bolest gej populacije, seksualni kontakt nije jedini način prenosa, može da se prenese kroz produženi kontakt koža na kožu sa nekim ko ima simptome, plihove, ko kašlje, postoji rizik – svi mogu da se zaraze“, rekao je Fabio Skano, direktor SZO u Srbiji.

Uoči Evroprajda, okupljanja velikog broja pripadnika LGBT+ populacije u Beogradu, epidemiolozi upozoravaju na mogućnost razbuktavanja bolesti majmunskih boginja u Srbiji i apeluju na preduzimanje hitnih protivepidemijskih mera.

„Manifestacija treba da se održi, ali naše zdravstvene vlasti treba da budu pripremljene za to, da ne bude krajem septembra – šta nam bi, kako nam se to desilo. Pa znamo da će da se desi, jer svako okupljanje nosi određene epidemiološke rizike. Ako se okuplja populaciona grupa, segment populacije u kom se gotovo isključivo nalazi taj virus, onda može da se pretpostavi da će se on intenzivnije prenositi, dakle u tom smislu treba i delovati“, rekao je epidemiolog Zoran Radovanović.

Bezbednost učesnika Evroprajda, u svakom smislu, pa i u zdravstvenom, od najveće je važnosti njegovim organizatorima jer, kako kažu, svakodnevno sarađuju sa svim relevantnim međunarodnim i nacionalnim organizacijama i institucijama i kada je reč o sprečavanju širenja majmunskih boginja.

„Mene kao gej muškarca zanima kada će biti dostupna vakcina protiv majmunskih boginja koja je dostupna u svim većim gradovima Evrope, a kod nas nije. Evroprajd neće biti otkazan, poštovaćemo sve epidemiološke mere. Ono što me brine je to što određeni protivnici Evroprajda koriste to kao povod za otkazivanje Evroprajda“, rekao je Marko Mihailović, direktor manifestacije Europride 2022.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković prethodno je osudila dovođenje u vezu širenja majmunskih boginja sa LGBT+ populacijom, na način na koji to čine pojedini mediji. Targetiranje bilo koje grupe ljudi na osnovu bilo kog ličnog svojstva, pa tako i na osnovu seksualne orijentacije, diskriminatorno je i zakonom zabranjeno.

Evroprajd bi trebalo da se održi u Beogradu od 12. do 18 septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari