Evropska komisija: Nismo mi odabrali Tanjug za novu panevropsku redakciju 1Tanjug Foto: N1

Nakon vesti da Evropska komisija (EK) sledeće godine pokreće panevropsku redakciju, u kojoj će biti i Tanjug, iz sedišta Komisije su rekli portalu Raskrinkavanje da nisu oni birali članove redakcije, niti su sastavili konzorcijum od 16 agencija.

Neke novinske agencije odlučile su da zajedno iznesu predlog i uključile su partnere za koje su verovali da su najrelevantniji za dobijanje podrške Evropske unije, saopštili su iz Evropske komisije.

U rad buduće redakcije Evropska komisija će uložiti oko 1,8 miliona evra za dve godine, a osim Tanjuga njene članice biće i nemačka DPA, francuska AFP, italijanska ANSA, austrijska APA, belgijska Belga, EFE i Europa Pres iz Španije, TASR iz Slovačke, STA iz Slovenije, Agerpres iz Rumunije, FENA iz BiH, MIA iz Severne Makedonije, ATA iz Albanije i hrvatska Hina.

Sudeći po odgovoru koji je Raskrikavanju stigao iz Evropske komisije, neke od agencija su se prijavljivale zajedno, pa su zajedno i prošle na konkursu.

Iz Brisela navode da oni nisu birali agencije, niti su formirali konzorcijum, već su objavili poziv za dostavljanje predloga nudeći finansijsku podršku medijskim organizacijama koje, kako navode, pokušavaju da unaprede izveštavanje o evropskim poslovima na različitim jezicima.

Neke agencije odlučile su da zajedno iznesu predlog i uključile su partnere za koje su verovali da su najrelevantniji za dobijanje podrške EU. Dakle, ovo je potpuno privatna odluka koja ne pripada Komisiji, istakli su iz EK implicirajući da je to slučaj i sa Tanjugom, odnosno da je Tanjug deo grupne prijave više agencija.

Komisija je, navode, procenjivala sve pristigle predloge u odnosu na ciljeve i kriterijume koji su objavljeni u njihovom pozivu. Agencije su, kako ističu iz EK, u svojoj konkursnoj dokumentaciji navodile da će biti posvećene striktnim uređivačkim statutima nove redakcije, „kako bi se garantovalo izveštavanje koje je nezavisno, nepristrasno i bez uticaja trećih strana“.

Ističu i da će periodično pratiti realizaciju tog projekta, kako bi utvrdili da li agencije ispunjavaju projektne obaveze i da li poštuju principe struke.

Iz Raskrinkavanja navode da EK nije odgovorila na neka pitanja, između ostalog i da li će isključiti Tanjug iz redakcije sada kada su upoznati sa dugogodišnjim pristrasnim izveštavanjem te agencije u korist vlasti i brojnim slučajevima dezinformacija i propagande na njihovim servisima.

Iz nemačke agencije DPA, koja vodi ovaj projekat, naveli su da će redakcija imati statut koji će ih obavezivati na poštovanje standarda, a da će najteža kazna za njihovo kršenje biće izbacivanje.

U ovom trenutku, pola godine pre početka rada redakcije, uvereni smo da će se i Tanjug povinovati ovim principima, naveli su iz DPA za Raskrikavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari