Evropski ekološki parkovi Svilajnca 1

U Svilajncu se trenutno radi na novom projektu, jedinstvenom u Srbiji.

Naime radi se o izgradnji Evropskih ekoloških parkova Svilajnca (EEPS) koji predstavljaju još jedno mesto susreta obrazovanja, nauke, umetnosti i kulture. Nova turistička destinacija čija je misija širenje svesti o vrednosti prirodnog nasleđa, njegovoj zaštiti i očuvanju usklađena je sa konceptom Prirodnjačkog centra Svilajnca. Na lokaciji od 13 hektara, kroz 30 tematskih parkova biće primenjeni različiti stilovi pejzažne arhitekture praćeni izborom adekvatne vegetacije i zanimljivog mobilijara. EEPS će primeniti sve standarde Evropske mreže parkova čime će nova svilajnačka naučna atrakcija postati deo EGHN (European Garden Heritage Network).

„Opština Svilajnac je u prethodnom periodu pokazala da može da radi velike projekte. Sada kako je ekologija jedna od vodećih tema u svetu smatramo da Srbiji treba jedan ovakav park. Ovakav park ima nekoliko funkcija: prva je edukacija stanovništva i posetilaca o očuvanju životne sredine, sa druge strane, učenici koji završavaju smer hortikulture u Poljoprivredno-veterinarskoj školi „Svilajnac“, imaće priliku da se oprobaju u svojoj struci. Treće, što je od velikog interesa za opštinu Svilajnac da ovo bude još jedna turistička atrakcija koja će privući mnogobrojne posetioce u Svilajnac“, rekao je o novom projektu predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Najjednostavniji opis nove svilajnačke naučne atrakcije glasio bi: atraktivan, zanimljiv, jedinstveni spoj nauke, edukacije, umetnosti i kulture sa ciljem podizanja svesti i znanja o očuvanju i unapređenju životne sredine i pejzažne arhitekture. Priče o prirodi, njenom nastanku, evoluciji započete u Prirodnjačkom centru Srbije novim projektom dobijaju novo značenje, imaju svoj kontinuitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari