Evropsko udruženje sudija i tužilaca: Zaštititi slobodu govora u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Evropsko udruženje sudija i tužilaca za demokratiju i slobode MEDEL poziva pravosudne vlasti u Srbiji, pre svega Visoki savet tužilaštva i Vrhovnog tužioca, da preduzmu sve mere kako bi zaštititili slobodu govora i udruživanja i sprečili delovanja koja imaju za cilj zastrašivanje onih koji otvoreno izražavaju kritičke stavove o pravosudnom sistemu u Srbiji.

Kako podsećaju, imajući u vidu situaciju u Srbiji 2018. godine, MEDEL je već izrazio svoju zabrinutost o trendu rasta osnivanja strukovnih organizacija sudija i tužilaca čije delovanje ima za cilj priznavanje i opravdavanje stavova, izjava i mišljenja provladinih udruženja (GONGOs), prenosi sajt Udruženja tužilaca Srbije.

MEDEL je međutim već ukazao na rizik od aktivnosti GONGO udruženja, s obzirom da one ne doprinose javnoj debati o ulozi pravosuđa, statusu sudija i tužilaca kao i zaštiti ljudskih prava, već pružaju „iskrivljenu sliku realnosti i ulogu različitih aktera koji su uključeni u demokratske procese“.

Oni u saopštenju navode da šest godina nakon što je MEDEL ukazao na rizik koji proističe iz postojanja i delovanja GONGO organizacija u određenim zemljama, „izgleda da se ostvaruje najgori scenario“.


„Udruženje tužilaca Srbije kao i njegovi članovi su danas svakako meta intenzivnog diskreditovanja, ne samo od strane GONGO pravosudnih udruženja i njihovog rukovodstva već i kroz funkcije glavnog javnog tužioca, brojne javne, medijske kao i izjave na društvenim mrežama, pozive za disciplinske postupke i intervencije Etičkog Saveta Visokog saveta tužilaštva, pokušavajući da odvrate one koji otvoreno kritikuju pravosudni sistem u Srbiji od izražavanja slobode mišljenja i udruživanja“, piše u saopštenju.

Navode se i vešto osmišljene kampanje protiv pojedinaca koji su kritički nastrojeni ka pravosudnom sistemu u Srbiji, kao i da su svakim danom sve snažnije.

„Tako intenzivne i dugotrajne diskreditujuće kampanje bi bile teško ostvarive bez podrške pro-vladinih medija i javnih resursa (sajtovi pravosudnih institucija, PR službe, itd). Imajući sve ovo u vidu, MEDEL poziva pravosudne autoritete u Srbiji, pre svega Visoki savet tužilaštva i Vrhovnog tužioca da preduzmu sve neophodne korake kako bi sprečili ovakva delovanja i zaštitili slobodu udruživanja i govora tužilaca kao i samu sliku pravosuđa od iskrivljenih efekata koje sistematske akcije GONGO udruženja imaju na demokratski dijalog“, zaključuje se u saopštenju.

Podsećamo, poslednji u nizu slučajeva tiče se tužiteljke Milene Božović kojoj je oduzet predmet o ubistvu MMA borca Stefana Savića zbog toga što je, kako je navedeno u saopštenju Višeg javnog tužioca, „narušila poverenje javnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari