Fabrici: Pratimo situaciju u opštinama koje su se žalile Savetu Evrope 1Foto: Fonet/ Aleksandar Levajković

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici i zamenik švedskog ambasadora Joakim Vern poručili su danas da prate kako se odvija situacija sa pet opština koje su se žalile Savetu Evrope na diskriminaciju.

 Predsednica Stalne konferencije gradova i opština Dušanka Golubović ističe da se SKGO niko nije obratio na tu temu.

Pritisci vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na opozicione lokalne samouprave biće tema sastanka Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Turskoj 28. juna, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa predsednik tog komiteta Lindert Ferbejk, objavili su mediji u četvrtak.

Fabrici navodi da je pročitao u medijima navode tih opština, ukazujući da je to ozbiljno pitanje koje se našlo pred telom kao što je Savet Evrope. Zbog poštovanja prema SE ne mogu to da komentarišem, ali pratićemo pažljivo sve i videćemo šta će SE reći tim povodom, rekao je Fabrici novinarima uoči sastanka sa predstavnicima SKGO.

Vern je rekao da zna za to pitanje i da se prati kako se situacija razvija u opštinama Paraćin, Šabac i Čajetina. Uvek je interesantno videti kakav je odnos prema opozicionim strankama na lokalnom i centralnom nivou. Dolazim iz zemlje gde postoji dijalog uzmeđu različitih stranaka, a ovde nedostaje dijalog. Bilo bi bolje da radite zajedno, rekao je Vern.

Golubović, koja je gradonačelnica Sombora, rekla je da će Savet Evrope morati da donese odluku, uzimajući u obzir činjenice i okolnosti koje će izneti i jedna i druga strana i izneti sve argumente koji imaju adekvatnu težinu u odlučivanju. Iskreno, kao gradonačelnica, svaka lokalna samouprava misli da dobija manje od drugih, rekla je Golubović.

Kao predsednici SKGO ništa nisam dobila, nikave primedbe u okviru SKGO nisu kandidovane na tu temu za razmatranje, rekla je ona.

Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji je u proteklih 15 godina odobrila 400 miliona evra za različite projekte lokalnih samouprava, a pre dve nedelje smo pokrenuli novi program EU PRO za 99 opština južno od Beograda, ukupne vrednosti 25 miliona evra, izjavio je danas šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari