Fakultet bojkotuje svog profesora 1Foto: Screenshot YouTube/ TeslaVision.TV

Hajka na profesora Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Rodoljuba Kubata dobila je novu dimenziju koja sigurno predstavlja presedan u istoriji Beogradskog univerziteta.

Naime, njegovo redovno predavanje zakazano u sredu u 12 časova opstruirao je sam fakultet, i to preko Tvitera, pozivajući studente da mu ne prisustvuju.

Zbog čitave situacije koju upoređuje sa Kafkinim „Procesom“, Kubat je najavio da će dekanu fakulteta Zoranu Rankoviću uputiti opomenu pred tužbu, zbog mobinga.

Na Tviter nalogu PBF u utorak kasno uveče objavljen je tvit sledeće sadržine: „Shodno tome da je Sinod dr Radoljubu Kubatu povukao blagoslov za podučavanje na PBF, obaveštavaju se studenti da on nema prava da drži nastavu, ona je nevažeća i predstavlja vid suprotstavljanja odlukama Crkvene vlasti, u koji želi da uvuče i studente PBF, i na to im skrećemo pažnju“.

Kubat ocenjuje za Danas da je ovo obraćanje očigledan pokušaj zastrašivanja studenata od vrha SPC i samog fakulteta.

Našem sagovorniku je nedavno „ukinut blagoslov“ za dalji rad na PBF, ali takva odluka je prema zakonu i statutu Beogradskog univerziteta – nevažeća.

Fakultet bojkotuje svog profesora 2

Kuriozitet je i da ne postoji zvanično obrazloženje zbog čega je Sinod izrekao ovakvu meru.

– Strašno je dokle to ide. Meni ne govore ništa. Ne znam ni za šta me optužuju. Nemam nikakvu odluku Sinoda, čak sumnjam da je Sinod o tome i odlučivao. Vrlo je moguće da je ukidanje blagoslova lično napisao vladika Irinej (Bulović) iz Novog Sada i poslao dekanu Rankoviću – ističe Kubat za Danas, navodeći da ga čitav slučaj podseća na Kafkin „Proces“.

– Ugrožavaju mi radno mesto time što hoće da me udalje sa predavanja. A ne govore zbog čega. Sve što se događa u vezi sa mojom pozicijom na fakultetu saznajem iz medija – naglašava naš sagovornik.

Nakon što je juče ipak održao predavanje, dekan ga je pozvao na razgovor i pročitao mu odluku Sinoda, iako mu je nije uručio niti mu dao na uvid.

U pismu se navodi da se blagoslov oduzima „zbog narušavanja ugleda Crkve i fakulteta“ ali se ne precizira na koji način Kubat narušava taj ugled.

Dr Rodoljub Kubat je dugogodišnji profesor Bogoslovskog fakulteta na katedri Starog zaveta.

Jedan je od najboljih poznavalaca ove tematike, napisao je pet knjiga i oko 50 naučnih radova.

Ali je takođe i kritičar stanja u Crkvi kao i u društvu, i protivnik aktuelne vlasti, što se pojedinim crkvenim velikodostojnicima očigledno ne sviđa.

Podsetimo, prema saznanjima Danasa, na sednici Sinoda održanoj još 26. avgusta pokrenuto je pitanje Kubatove smene zbog njegovih istupa u javnosti.

O našim saznanjima i razlozima navodne smene poslali smo pitanja Sinodu, ali nam iz ovog najvišeg crkvenog tela do danas niko nije odgovorio.

U međuvremenu se potvrdilo pisanje Danasa, profesor je izgubio blagoslov da predaje na fakultetu, iako je Bogoslovski fakultet pod ingerencijom Beogradskog univerziteta a ne SPC.

Brojni članovi akademske zajednice dali su otvorenu podršku profesoru, a rektorka BU Ivanka Popović nedavno nam je rekla da će se Rektorat izjasniti o ovom slučaju kada bude imao sve informacije.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, ona je tražila objašnjenje od vrha SPC, ali ga nije dobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari