Fakulteti da omoguće plaćanje školarine na rate 1Foto: U. P.

Ministarstvo prosvete je, imajući u vidu epidemiološku situaciju, preporučilo svim visokoškolskim ustanovama u Srbiji da omoguće studentima uplatu školarine u više rata i prilagode dinamiku izmirivanja studentskih obaveza.

Jedna od preporuka je da se studentima završnih godina osnovnih studija omogući upis do 90 ESP bodova, kao i da se rok za upis na master studije produži za dve nedelje, a za upis na doktorske studije za mesec dana, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Preporučeno je i da se studentima omogući minimum dva apsolventska roka, kao i da trajanje rokova bude prilagođeno epidemiološkoj situaciji, u cilju sprečavanja povećanog broja studenata koji istovremeno borave u prostorijama ustanove.

U slučajevima kada je to moguće, ustanove trebalo bi da predvide dodatne termine za izvršavanje predispitnih obaveza, piše u saopštenju.

Visokoškolskim ustanovama je takođe preporučeno da preispitaju uslove za upis viših godina studija i prilagode uslove i kriterijume upisa otežanim uslovima održavanja nastave i učenja.

Preporučuje se i da, kada je studentu ostao samo master rad, odnosno doktorska disertacija, rok za plaćanje prenosa bodova koji nose ti radovi bude do odbrane, ali ne kasnije od juna 2022. godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari