FBD: Crvena linija za patrijarha 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) najoštrije osuđuje pritiske Srpske pravoslavne crkve i njenog poglavara na rad državnih institucija koji su – čak i za ovu ustanovu – bez presedana!

Nedvosmislenu podršku SPC i patrijarha javnim skupovima sa kojih se upućuju zahtevi za sistemsku diskriminaciju građana Srbije FBD vidi kao pokušaj kojim SPC nastoji da stavi sebe i svoje „učenje“ iznad Ustava i zakona.

U svom saopštenju podsećaju i naglašavaju da ti skupovi – „pored toga što nastoje da pretnjom neredima i nasiljem utiču na unutrašnju politiku zemlje – istovremeno predstavljaju otvoreni pritisak da se odustane od dosadašnjeg spoljno-političkog kursa zemlje, što im je i sve očigledniji cilj i osnovna svrha i motiv organizovanja“. Kao što, dodaje se, podstiču i pokušaje radikalnog podrivanja bezbednosti Srbije.

FBD podseća i budućeg mandatara vlade i predsednika republike na njihove proklamovane programsko-političke ciljeve – među kojima je i punopravno članstvo Srbije u EU – koje podrazumeva i puno i neometano uživanje Ustavom garantovanih sloboda od strane svih građana Srbije.

„Zato očekujemo i ohrabrujemo i predsednika i buduću vladu da istraju u ostvarivanju ovog cilja, bez obzira na pritiske jedne (pa makar bila i najveća!) verske zajednice koja i na ovom planu otvoreno i bestidno promoviše spoljno-političku agendu i ideologiju Rusije.

Time bi nemerljivo pomogli očekivanoj i preko potrebnoj vrednosnoj i političkoj emancipaciji Srbije kao svetovne države i čitavog srpskog društva, kao i daljem nastavku procesa njene integracije u EU“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari