FBD: Kratki mandat Vulina na čelu BIA ostaće upamćen po mnoštvu skandala 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Nevladina organizacija Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) ocenila je danas da ostavka Aleksandra Vulina na mesto direktora Bezbednosne-informativne agencije „predstavlja nužan, predugo odlagani korak na dugom putu vraćanja rada BIA u okvire propisane Ustavom i zakonom“.

FBD podseća da će kratki mandat Vulina na mestu direktora BIA „biti upamćen po mnoštvu skandala“, među kojima su bezbednosni propusti povodom masovnog ubistva u okolini Mladenovca, „političko profilisanje ruskih disidenata protivnika rata u Ukrajini i brojne zloupotrebe diskrecionih ovlašćenja tajne službe u obračunu sa političkim neistomišljenicima“.

„Verovatno njegov najveći neuspeh kao direktora BIA, i ujedno i pravi razlog za njegovu ostavku, je upravo nerazotkrivanje planova Radoičićeve grupe koja je učestvovala u oružanom incidentu u Banjskoj 24. septembra, o kojem Vulin i dalje upadljivo ćuti“, navodi se u saopštenju.

FBD navodi da očekuje da će odlazak Aleksandra Vulina sa mesta direktora BIA „omogućiti istragu u bezbednosnom sektoru, a potencijalno i u nadležnom tužilaštvu, na koji način je grupa oko Milana Radoičića mogla da nezakonito prikuplja oružje u Srbiji i gotovo neometano ga sa teritorije Srbije preko administrativne linije prebacuje na Kosovo“.

„Jednako tako, očekujemo da će sa odlaskom Aleksandra Vulina sa mesta direktora BIA, ali ne bitnije, oslabiti maligni ruski uticaj na srpski bezbednosni sektor koji je upravo Vulin ne tako simbolično predstavljao“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari