FBD: Licemerno i neprimerene kritike ponavljanja izbora u Velikom Trnovcu 1Foto:Vojkan Ristić / Danas

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) saopštio je danas da se najnovije ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu dešava u skladu sa promenjenim izbornim zakonom, te ocenio neprimerenim kritike odluke Upravnog suda o tome.

FBD je u saopštenju kritiku ponavljanja izbora ocenio i kao licemernu „kad dolazi sa strana političkih aktera koji su prošle godine učestovali u donošenju izmena izbornih uslova“, kao i onih „kojima ponavljanje remeti političke kalkulacije oko broja poslaničkih mandata“.

Naveli su i da te kritike vide „i kao politički krajnje diskutabilne“ jer se izbori ponavljaju u mestu gde ishod glasanja direktno utiče da li će albanska nacionalna manjina imati makar jednog predstavnika u Skupštini Srbije.

FBD je ukazao da će ponavljanje izbora produžiti vreme konsituisanja parlamenta i izbora vlade, kao i da politička situacija u zemlji, opterećena ruskom agresijom u Ukrajini, iziskuje povećanu političku opreznost i odgovornost političkih aktera

Parlamentarni izbori na biračkom mestu 6 u Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac, ponovljeni su dva puta, a Upravni sud je poništio glasanje. Republička izborna komisija odlučila je da će se novo glasanje u Velikom Trnovcu održati u četvrtak, 23. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari