FBD: Odustajanje od Briselskog sporazuma nije u interesu Beograda a ni Prištine 1Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) ocenio je danas da bi odustajanje zvaničnog Beograd od Briselskog sporazuma značilo i odustajanje Srbije od Evropske unije (EU) i oštro se usprotivio toj mogućnosti.

FBD je naglasio u saopštenju da odustajanje od Briselskog sporazuma „nije u interesu ni jedne od strana koje su ga potpisale, a ni u interesu same EU“

Upozorili su da su „aktuelna erozija, omalovažavanje i podstrekavanje na odustajanje od Briselskog sporazuma Beograda i Prištine usmereni na brisanje EU-identiteta Srbije“.

Ocenilii su da zabrinjava ćutanje i neagilnost proevropskih stranaka i organizacija u Srbiji, nevoljnih da, kako su kazali, gledaju dalje od uskih partikularnih interesa iodustajanja od Briselskog sporazuma.

Istakli su da takvo ponašanje pokazuje i „odsustvo njihove svesti o vlastitoj odgovornosti i nesposobnosti za suočavanje sa političkim izazovima osnaženih agresijom Rusije na Ukrajinu“.

Ponovili su i kako izbor budućeg mandatara i članova vlade, mora opedeljenje Srbije za nastavak EU integracija učiniti još vidljivijim i nedvosmislenim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari