Federiči: Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga mogu na sever Kosova tek pošto od mene dobiju dozvolu 1Foto: KFOR facebook

Komandant Kfora na Kosovu general-major Franko Federiči izjavio je danas da pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga mogu da odu na sever Kosova tek pošto od njega dobiju dozvolu, prenosi Ekonomija onlajn.

Federiči je u inetrvjuu za Kljan Kosova istakao da NATO dosledno podržava razvoj KBS u okviru njihovog prvobitnog mandata, u svrhu civilne zaštite, i istakao da očekuje nastavak poštovanja sporazuma koji su o tom pitanju kosovske institucije potpisale sa Severnoatlantskom alijansom.

On je ocenio da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i da su u potpunosti usredsređeni na svakodnevnu primenu mandata misije Kfor na osnovu Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kako bi osigurali bezbedno okruženje i slobodu kretanja, na dobrobit svih zajednica.

Na pitanje šta ocenjuje kao najveću pretnju bezbednosti na Kosovu, Federiči je rekao da ne postoji pokazatelj koji ukazuje na bilo kakvu potencijalnu zabrinutost.

Redovno nadgledamo situaciju kako bismo otkrili bilo koji mogući razvoj događaja koji bi mogao da utiče na bezbednosnu situaciju i Kfor je u svakom trenutku spreman da preduzme sve neophodne mere za sprovođenje mandata Ujedinjenih nacija, kazao je komandant Kfora.

Dodao je da, uprkos stabilnoj situaciji, postoje neki izazovi, uključujući uticaj organizovanog kriminala, ilegalnih ekonomskih aktivnosti i određene štetne retorike zasnovane na etničkoj pripadnosti.

Govoreći o mogućoj transformaciji KBS u vojsku, Federiči je istakao da bi to bio dug proces, nešto što se ne ostvaruje preko noći ili samo donošenjem zakona, jer je za formiranje vojske potrebno mnogo godina.

Kao što sam već rekao, stav NATO o tome je jasan i dosledan – podržavamo razvoj KBS-a pod njegovim prvobitnim mandatom, kao snage civilne zaštite, rekao je Federiči, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari