Fenomen u Paraćinu: Cela porodica Mitić završila na sudu zbog eko protesta 1Foto: B. Đ.

Nakon učešća na blokadama puteva širom Srbije, mnogi učesnici su dobili prekršajne prijave. Među građanima koji su izašli na ulice da bi se borili za očuvanje životne sredine je i porodica Mitić iz Paraćina. Predstavljaju specifičan slučaj jer sada pred sud, osim oca i ćerke koji su učestvovali u blokadama, ide i majka, koja je, prema svemu sudeći, u to vreme bila na poslu.

Naime, opozicioni odbornik Skupštine opštine Dragan Mitić bio je, kako kaže za Danas, na blokadama sa svojom ćerkom Ivom, koja je, inače, mlada građanska aktivistkinja.

Oni su, prema prijavi policije, označeni kao organizatori protesta, dok se supruga i majka Ljiljana našla pred Prekršajnim sudom kao učesnica protesta. Ona se tereti da je prekršila pravila saobraćaja u trenutku kada je, tvrdi odbrana, bila u školi, na radnom mestu profesorke jer je bila radna subota.

„To je bilo početkom decembra. Otišla sam na posao i upisana u knjigu dežurstava. Očekivala sam da će Draganu i Ivi da stignu prekršajne prijave, ali sam se veoma iznenadila kada sam videla treći koverat na kojem je i moje ime. Nisam bila na blokadama i, na sreću, imam i dokaze za to“, ispričala je za naš portal Ljiljana Mitić.

Prema njenim rečima, situacija koju je doživela nije ni malo prijatna iako je znala gde su joj suprug i ćerka. Ljiljana čeka prvi pretres pred sudom na kojem će da predloži dokaze da je bila na poslu u trenutku blokada.

„Imam sreće što sam bila na poslu. Ovo je očigledno napad na celu porodicu jer je moj muž predstavnik opozicije u Paraćinu. Zamislite da sam ostala sama kod kuće i kuvala ručak. Ne bih mogla da dokažem da nisam bila na blokadama. Verujem da bi se našao neko od policajaca da kaže da jesam i šta bih onda? Imam dokaze da sam bila na poslu i verujem da će na sudu sve to da se razjasni“, objasnila je Ljiljana.

Prvi pretres prošao bez dokaza

Ćerka Iva ne spori da je bila na blokadama 4. decembra. Ona se pred Prekršajnim sudom tereti da je bila organizator skupa koji nije prijavljen i odobren, jer je, kako piše u prijavi, na svom Fejsbuk profilu objavila najavu događaja.

„Nisam objavila ništa na svom Fejsbuk profilu tim povodom. Podelila sam objavu na drugoj društvenoj mreži. Od svih članova porodice, ja sam prva i do sada jedina bila na pretresu. Protiv mene je iznet sledeći dokaz: objava stranke mog oca o blokadama. Na osnovu toga, mene terete da sam organizator. Ne znam kako i na osnovu čega se nisu čak ni potrudili da nađu društvenu mrežu i objavu gde sam ja podelila poziv na događaj“, priča Iva Mitić.

Ističe da ni nju, ni druge učesnike blokada policija nije legitimisala na samom protestu. Na prvom pojavljivanju pred sudom, ona i njen advokat odložili su pretres dok se ne dostave relevantni dokazi da je Iva organizator.

Dragan Mitić: Ovo je politički napad na moju porodicu

Prekršajnu prijavu dobio je i predsednik oozicione stranke „Svi za Paraćin“ Dragan Mitić, Ivin otac. On se, kao i njegova ćerka, optužuje za organizovanje skupa.

„Neosporno je da smo bili tamo, ali ne znam kako bih okarakterisao prijave koje smo dobili. Terete nas da smo organizatori neprijavljenog protesta. Organizatori su bili političke opozicione organizacije. Razumem da me napadaju, ali ne mogu da verujem da je moja ćerka optužena za tako nešto“, kaže Dragan i otvara priču o porodici koja se našla pred paraćinskim Prekršajnim sudom.

Smatra da je to politički napad vlasti na njega kao opozicionara. Tvrdi da vlast vrši represiju više nego ikada ranije.

„Ja sam u politici već decenijama. Ni režim Slobodana Miloševića, ni bilo koji drugi, nije radio nešto slično. Prvi put mi neko napada porodicu i preti na taj način. U najmanju ruku je neprijatno, možete da zamislite kako je kad neko napada i optužuje moju decu i suprugu. To je slika ovog režima, niko do sada to nije radio“, rekao je za Danas Dragan.

Kako objašnjava, kao istaknuti opozicionar je navikao na pretnje i pritiske od strane vlasti. Ipak, situacija u kojoj su se Mitići našli, posebno optužena Ljiljana koja nije bila na mestu događaja, samo je jedna od slika društva gde je građanin srećan što ima način da dokaže da nije kriv.

Pretnje policije

Pre bilo kakvog odlaska na blokade, Mitići su imali neprijatnost kad im je u jutarnjim satima policija pokucala na vrata, a Ljiljana prenosi svoje iskustvo.

„Zamalo što nisam pala u nesvest. Ujutru dolaze policajci, a mi imamo stariju ćerku koja studira u Beogradu. Šta da pomislim nego da se njon nešto desilo. Ipak, tražili su muža i ćerku“, rekla je.

Kako ona i Dragan Mitić kažu, došli su da ih upozore da znaju da će porodica da bude na protestima i objasne kako je reč o ilegalnom skupu i aktivnostima.

„Oterao sam ih. Nisam im dao da vide Ivu, jer nisu imali nalog, a došli su da nam prete kako se ne bismo pojavili na blokadama“, objasnio je Dragan.

Advokat Radivoje Kastratović: Sve je više ovakvih slučajeva

Advokat, koji se u poslednje vreme bavi slučajevima prekršajnih prijava protiv građana koji su učestvovali na blokadama, Radivoje Kastratović, smatra da je ovo specifičan, ali ne i usamljen slučaj.

„Strašno je ono što smo videli. Na prvom pretresu kod Ive Mitić, već smo videli koliko nema dokaza protiv njih. Ponudili su objavu neke političke organizacije, koja čak nije ni njena, a i da je podelila objavu, pa šta!? Može to da uradi na desetine hiljada ljudi, ali ne znači da su oni organizatori“, objašnjava Kastratović.

On trenutno ima više desetina slučajeva optuženih građana koji su izašli na ulice. Ipak, kako kaže, većina njih su jasno rešivi, uz postojećim dokazima.

„Ja se, ipak, kao i uvek, nadam da, u krajnjem slučaju, imamo sud koji radi svoj posao profesionalno i po zakonu“, izjavio je on i dodao da je mnogo građana kojima je potrebna pomoć, a jedino nezavisnost državnih institucija može da ih zaštiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari