Centar za kulturu u Požarevcu biće domaćin jubilarnih, 15. Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“, koje se održavaju u čast barda našeg glumišta, od 8. do 13. aprila. Selektor ovog Festivala, reditelj Božidar Đurović, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, izabrao je trenutno dominantna ostvarenja srpskih teatara.


Prvog dana će Narodno pozorište u Beogradu izvesti Euripidove „Bahatkinje“ u režiji Stefana Valdmara Holma. U takmičarskom delu programa slede: „Dundo Maroje“ Marina Držića u postavci Kokana Mladenovića(Kruševačko narodno pozorište), „Falsifikator“ Gorana Markovića koji potpisuje i režiju(Beogradsko dramsko pozorište), „Mačka na usijanom limenom krovu“ Tenesi Vilijamsa, režija Ivana Vujić(Madlenijanum) i „Pokojnik“ Branislava Nušića u režiji Egona Savina(beogradsko Narodno pozorište).

Kostolčani će 9. aprila imati priliku da vide predstavu Zvezdara tetra „Večera budala“ u režiji Božidara Đurovića. Poslednjeg dana, u čast glumca – laureata, kome će biti dodeljena statueta Milivoja Živanovića, nastupiće niško Narodno pozorište sa predstavom „Gospođa ministarka“.

– Smatram da su selektovane zaista najbolje predstave a sam Festival je svojim kvalitetom zaslužio da izađe daleko van granica grada Požarevca i postane manifestacija nacionalnog značaja što Glumačke svečanosti u čast Milivoja Živanovića već, objektivno, i jesu, rekao je za „Braničevo“ direktor ove manifestacije, Aleksandar Lukić.

Najavljeno je da će ovogodišnji festival otvoriti Nebojša Bradić, ministar kulture, koji će održati i tradicionalno slovo u slavu glume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari