FHP: Viši sud izrekao preblage kazne optuženima za ratni zločin u Štrpcima 1Foto: Beta/Milan Timotić

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je danas da je Viši sud u Beogradu izrekao preblage kazne optuženima za ratni zločin u mestu Štrpci 1993. godine, navodeći da su kazne zatvora preblage u odnosu na težinu tog zločina i njegove posledice koje traju i danas, posle 30 godina.

Viši sud u Beogradu doneo je 7. februara presudu kojom je optužene Gojka Lukića, Duška Vasiljevića i Jovana Lipovca osudio na kazne zatvora u trajanju od po 10 godina, a Draganu Đekić na kaznu zatvora u trajanju od pet godina zbog otmice putnika iz voza u mestu Štrpci, zlostavljanja, mučenja i ubistva 20 civila nesrpske nacionalnosti 27. februara 1993. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) podiglo je 10. maja 2018. godine optužnicu protiv Gojka Lukića, Duška Vasiljevića, Ljubiše Vasiljevića, Dragane Đekić i Jovana Lipovca zbog ubistva 20 civila nesrpske nacionalnosti.

Optuženi su prvo legitimisali, a potom iz brzog voza 671 koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar izveli 20 civila – Zeković Fevziju, Zupčević Halila, Ličina Ilijaza, Ćorić Rasima, Kajević Nijazima, Hanić Muhedina, Babačić Ismeta, Kapetanović Esada, Đečević Senada, Preljević Safeta, Alomerović Adema, Zuličić Zvijezdana, Softić Šeća, Bekija Fehima, Husović Rafeta, Rastoder Jusufa, Topuzović Džafera,
Memović Fikreta, Buzov Tomu i jedno NN lice.

Njih su, uz pretnju oružjem, ukrcali u kamion i prevezli do zgrade osnovne škole u Prelovu, gde su ih tukli i oduzeli im novac i dragocenosti.

Fond navodi da su potom civile samo u donjem vešu i sa rukama vezanim žicom kamionom odvezli do sela Mušići, gde su ih ubili.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve, naveo FHP.

Za ovaj zločin je pred sudom u Bijelom Polju 2002. godine osuđen Nebojša Ranisavljević na kaznu zatvora od 15 godina, a sud Bosne i Hercegovine je 2022. godine, odnosno 2023. godine za ovaj zločin osudio osmoricu pripadnika Vojske RS na kazne zatvora od 13, odnosno 15 godina.

S obzirom da se radi o istom zločinu i pripadnicima iste grupe, nejasno je iz kog razloga je sud u Srbiji izrekao znatno niže kazne zatvora za ovaj zločin, navodi FHP i očekuje da Apelacioni sud u Beogradu uvaži žalbu Tužilaštva i da optuženima izrekne znatno više kazne koje odgovaraju težini zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari