Evropski komesar za proširenje Štefan File pohvalio je juče napore vlade i parlamenta Crne Gore na ispunjavanju kriterijuma za dobijanje datuma za otvaranje pregovora o članstvu sa Evropskom unijom, ali i ukazao da su neophodni „ubedljivi“ rezultati za prelazak u narednu fazu.


File je na konferenciji u Budvi posvećenoj dijalogu Crne Gore i Evropske unije ocenio da je Crna Gora u „ključnoj fazi integracija i da je na dobrom putu“, i pohvalio nacionalni konsenzus oko evropskog puta i napore koje „predvodi“ vlada na ispunjavanju kriterijuma. On je, međutim, podvukao da su za narednu fazu neophodni „ubedljivi rezultati“ i zatražio sveobuhvatne istrage. „U zemljama koje žele u EU ne sme da postoji nekažnjivost“, kazao je File.

On je istakao da je potrebno usvajanje izbornog zakona, jačanje nadzorne uloge parlamenta i kapaciteta države uprave koja treba da bude depolitizovana i profesionalna i sposobna za upravljanje EU fondovima. File je istakao da je potrebno jačati ulogu parlamenta u procesu EU integracija i njegov Nacionalni savet za evropske integracije, koji je organizator skupa u Budvi.

Evropski komesar je izrazio zabrinutost zbog položaja LGBT populacije, osoba sa invaliditetom i Roma u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari