Filip David: Izbacuju antifašizam iz istorije i sećanja

Sve više javnih ličnosti reaguje na predlog da se Zrenjanin preimenuje u Petrovgrad

Ostavite komentar


  1. Gospodine FD niste se toliko žestili kada su posle 5. Oktobra naprasno menjana imena ulica sa antifašističkim predznakom jer ih je tada predlagala sadašnja cenzus opozicijs, a kada danas to predloži vladajuća većina odmah se svi setite antifašizma.

  2. Crveni antifasizam se i ne razlikuje od fasizma.Dva pramena iste kose.

  3. Stara taktika, zavadi pa vladaj. U vreme antifasizma, pripadnici razlicitih nacija se nisu toliko sukobljavali. Danas smo rasparcani. Ali nije cilj puka ideologija, nego otimanje resursa. Prosecnog Srbina nije briga za to sto je i Hrvat ocerupan, od strane istih sila koje i nas cerupaju. Prosecnom Srbinu je drago ako Hrvat nastrada. Nazalost.

  4. „….. procenili da je važnija borba protiv boljševizma nego protiv nacizma…“ Hmmmmm. Pa zar nije to EU pozicija danas!!!

    1. Jeste, baš takva pozicija. Dovoljno je uporediti raspored nacističkih snaga pre bitke za Staljingrad i NATO snaga danas.

  5. Г. Филип Давид је имао много прилика у протеклим деценијама да препозна и осуди фашизам у свом најгорем облику али то није урадио. Колико се сећам, све време је снажно подржавао Мирка Ковача који се потпуно солидарисао са хрватским нацистима. У причу, да је живот Мирка Ковача био угрожен у Београду, данас ни најнаивнији неће поверовати.
    Тешко да се може разумети, а још мање, оправдати оволика селективност у антифашистичким ставовима г. Давида.

  6. Да ли г. Давид мисли да се краљ Петар 1. Ослободилац не би борио против фашизма да је доживео 1940-те године прошлог века па га постхумно сврстава међу антиантифашисте? Историјска је истина да је краљ Петар водио српски народ у херојској победоносној борби против претеча европског нацизма у Аустрији, Мађарској и Бугарској, укључујући и аустроугарску колонију на територији потоње НД Хрватске.

  7. Pobednici pisu istoriju. Posto su komunisti pobedili kod nas, zarad istine revizija onoga sto su napisali je potrebna. Ako se uvidom u dokumenta i shvatanja trenutka i sirih dogadjaja Drugog svetskog rata dokaze da nije bilo Koce Popovica, Tita, S. Kovacevica i drugih dokaze da ne bi bilo antifasistickog otpora, onda ok. Neka ga Zarko Zrenjanin. Moze i Svetozarevo, Titovo Uzice sto da ne. Problem je sto nisu bas komunisti bili posteni kad su pisali istoriju. Imaju debele razloge za to jer su bili mnogo proganjani u kraljevini a tad su vazili za progresivni deo drustva. Ta ideja je izgubila od kapitalizma kasnije ali ok. Plasim se da je bilo antifasisticke borbe i otpora koji nisu bili pod upravom i komandom kpj. E sad tesko je verovati u nesto 50 godina pa promeniti misljenje. Ali ok. Ja bih ga vratio u Beckerek.

  8. svaka čast g.Davide. našao se neko ko će da progovori i pogleda istini u oči. Ovi današnji vlastodršci ništa drugo i ne znaju no da se bave budalaštinama i skreću pažnju sa najvažnijih pitanja za naše građane danas. Ljudi su bez posla iako ga imaju, plate su mizerne. Pored toga, grad se svakodnevno pljačka i siromaši. To najmanje smeta onima koji hoće novo ime grada.Žalosno i tužno!.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.